Poco-poco HARAM??

Thursday, March 31, 2011



i likes that part of song

"ngana pe bodi..POCO POCO.." - "your body is so chubby"!!!!
waaa..nanges mata darah ocay!!! saya akui badan saya POCO-POCO
hamboiii..korang start goyang kaki nampak?
comell occay....
ahkak baca kosmo hari ni..Mufti Perak telah mengHARAMkan poco-poco kerana unsur kepercayaan agama lain iaitu agama kristian dan pemujaan roh... selebihnya ahkak tak berani nak komen lelebih..orang da kata HARAM tu korang pepaham la kannn...kalau SUNAT ke MAKRUH ke ada gak maaf lagi khann..
baru semalam i tengok ada agensi Kerajaan di Parcel D buat poco-poco kat tengah-tengah bangunan diaorang tu...syok woo tengok orang gelek-gelek ni...leleh ayak liur niii...
ahahhaha, jangan tak tahu ahkak pun ada kesah ngan poco-poco nih... satu ketika dulu pernah jadi instructor untuk poco-poco kat family day opis ahkak...wow, meriah uolsss...meriahhh dengan sorakkan..demmm kann???korang nak tahu citer tak??nak tahu takk????...janji jangan gelakkk occayyy...
kiteorang telah dilantik sebagai instructor POCO-POCO untuk aktiviti senaman pagi...hah, nak perform depan Dato' occayy...gaaya memang kami menang laa...pinky ala-ala pink panther..
family day kiteorang masa tu kat Cherating, Kuantan...so memasing gile tak reti poco-poco melainkan sorang dari kami ni...so yg tak berapa nak reti dan keras macam tunggul kayu ni haruslah kena practice more...kan?? sampai ke tengah malam dok praktis, bayangkanlah esok nak poco-poco atas stage kononnya...malam tu ada dinner utk kiteorang semua, balik dinner tanpa cuci mekap terus praktis ye..sangat bersemangat ketika itu..setelah kepenatan tu kami terus terlelap tanpa cuci mekap kiteorang....tetiba tengah syok tidoooo, hp memasing berdering-dering...tetiba semua bangun serta merta...omaiiigoooddd!!!da kol 8 pagi occay!!8 pagiiii....terlambat bangun sudaaa....semua orang da berkumpul kat depan resort utk poco-poco..tapi instructor-instructor tak sesampai lagi...korang bayangkan lah mcm ner kiteorang...nasiblah mekap malam tadi tak cuci lagi...tinggal sarung baju and suar jer....ahahahhahaha...pastu datang buat-buat macam baru pas jogging...ahahahahahha demmmm!!!...ko gila nak jawab baru bangun tido?? semua muka da macam singa tuhh dok tenung sekor-sekor...ada lak idea dari ketua instructor kiteorang "..ehehe kiteorang da bangun awal tadi, terus gi jogging tepi pantai.."....ahahahahahha drama queen sangat kannn???...pecah perut occay bila aku ingat....adesssss!!!!

p/s : da lama tak exercise ni, patutlah tambah berat

guna jari pun pun boleh

Wednesday, March 30, 2011

tetiba gatal plak nak bagi tips-tips bagai...walaupun ahkak tak berapa perfect tapi ahkak teringin sangat nak share ngan korang semua...ini bukan rahsia lagi..kalau Simplysity 'rahsiaku kini milikmu'..ahkak ni kire 'tiada rahsia antara kita la'...mowtif nak jiwang karatkan..ahahahaha sesekali kena gak jiwang..ahkak ada perasaan gak uolss....ingat ahkak batu ker?...tak sesuweiiii yerkkk
tengok tajuk da tahu apa maksud tersirat ni...nak share kat mak bedah-mak bedah kat sana tentang cam ne nak buat ghambut senang terurus...tiada lagi rambut Kak Limah selepas ni, pasti buah ati, suami, secret admire, crush dan sebagainya terpegun dengan keindahan rambut anda..hishhhh, apa ni??? aurat tuuu...
terpulanglah kat korang nak anggap per pun, bertudung pun tak semestinya tak kena jaga ghambut kan...choiii, kan kalau rambut bau hapakk...mau jadi pilihan Cik KuttuuKutty nanti...nak ke? nakkk..euuuwwww...muka cecantik cam korang sangat tak sesuai untuk dijadikan taman permainan mereka yerk...ingat tuuu..rambut adalah mahkota setiap wanita..wahh, da dewasa rupanya ahkak..yahuu.
beberapa sebab lah kenapa rambut kita boleh rosak..antaranya sering menggunakan pengering rambut....nak keringkan rambut secara express kan..on jer hairdryer terus letak paling kuat,,,,rentung rambut uolss...sila elakkan untuk mengelakkan rambut anda rosak...selain tu, bagi mereka-mereka yang ghajin rebonding, curl la, dan pelbagai fesyen terkini, up to date hokkeeyy!!! ada aku kesahh rusak ke tak?...nak haptodet boleh tapi kena menten treatment ye uols...ongkosnya pun ada tebal la gak bile sering nak melabor ni kan...selain tu gak, bagi mereka yang sering mengikat rambut pun boleh menyebabkan rambut anda rosak..ermmm, kalau gerbang kang macam sakai, tapi kalau ikat plak rosak..macam mana nii??...huh!!! last skali mende yang leh buat rambut rosak adalah mereka yang mewarnakan rambut, kelabu ke, ijo ker, biru ke..apa jualah asalkan warna...sebab ada bahan kimia yang boleh mengakibatkan rambut jadi kasar cam kukur sabut kelapa..ngeri kann?nak sentuh pun takut
bebaru ni, ahkak ada mencuba beberapa produk..ahkak ni tak ada masalah rambut sangat cuma sejak dua menjak ni rasa cam rimas jer sikit dan jeles tengok rambut orang senang nak urus dan kemas...tapi ahkak mcm orang mati laki gittu...setelah melakukan kajian..wah, gempak ayat ahkak kan??..ahkak telah menjumpai beberapa penyelesaian...bangga ahkak nak share ngan korang supaya rambut korang pun bertambah chantek dan boyfriend/laki/sugardaddy/daddy/mommy bertambah sayang..ya lah, semua orang suka pada yang chantek kan...korang suka gak kan bile kena puji?? suka kannn? suka kan??..kan..eceh malu plakk..

korang leh gunakan ini...cara mudah dan murah...tips ahkak semua jimat dan berkesan yer...
sebab ahkak ni jenis tak berduit, kais pagi makan pagi gittu...sob sob sob...ahahahha

  Pantene Hair Mask (RM5.90)


Perapi  Dove Leave-On (RM4.90 - RM10.90)


ellips...vitamin untuk rambut...(RM4.90 per 6 butir)


Cara perabiskannya gunakannya :
  1. Kenalah basuh rambut dulu bersih-bersih, kalau tak basuh korang lumur 8 kotak pun tak jadi ape.
  2. Keringkan air pada rambut, separa kering laa...janji air tak menitis-nitis dari rambut korang tu..
  3. Guna jari pun boleh ye...letak kan beberapa titik cecair (aku tak tahu nak sebut ape)..dan sapukan dari tengah ke hujung rambut..tak perlu dari akar rambut ke hujung...takut nanti sebotol seminggu plak kena beli mende ni..lagipun tak bagus untuk kulit kepala kite ye puan-puan...
  4. seterusnya, sikat dengan rapi dan biarkan kering...then lihatlah yang rambut anda tidak akan kembang setaman lagi..malah lembut dan bersinar macam gigi emas Kak Limah...
  5. selamat mencuba uolss.....

verangan pun jadilah

Monday, March 28, 2011

hi korang....apa khabar??
macam lah aku leh dengar sore korang kan??..eheheh
hishh..korang..koorang..macamlah ada yang baca kan blog ni,
takperlah kalau pun tak de orang baca..
leh gak jadi journal life aku kan...
lagipun tujuannya bukan nak gebang apa pun sangat..
cuma leh la share if ada something yang blh di share kan?sapa tauu
kalau rasa tahap menyampah tu,
jangan baca tau.takut muntah plak nanti
tulis blog pun suka-suka jer...
nak release tensen bukan nak tunjuk-tunjuk.
ahkak pun bukan ada apa...
nobody!!! nobodyy!! nobody but youu...ewahh!! ahahaha
amacam weekend korang??? ada baik kaa??
harap semuanya bebaik sajer yerkk...
kalau tak baik tu bukan bermakna anda tak baik
cuma nasib jer tak berapa baik...
wahh, falsampah plak ahkak ni kan...
(omaiiigooddd...i likeeee alll)

last wiken, ahkak temankan 'pak cik' ke naza world..gi workshop moto sajer...
this is my first time occay sampai sana...
itupun sebab nak gi cari sparepart bike dia kat situ
oomaigooodddd!!! i am speechlessss yerk...gulppp!!!
(telan ayak liur banyak2)
tak henti-henti molot ni dok woow!!! weeee!! macam jakun
i memang minat pada mende-mende cengini
tak tahu la kenapa/mengapa/bagaimana/dengan siapa?
ahkak bagitahula ghasier sikit..dediam tauuwww
"ntah naper..ahkak ghaser bile nengok lelaki2 yang naik superbike ni macam sexy gile.."
waaa....sexy ker??
 kekadang tu ada yang sexy tapi kekadang tu bile bukak helmet 
makk aiiii ...seksa makkk occay!!!...
tapi diaorang tetap best di mata mak...
(kelabu asap pic ni sebab snap dari dalam keta sajork)
(Ehsan Mr. Google : ahkak kagum dengan diaorang ni...)

walaupun ahkak tahu dan sedar diri yang ahkak tak mampooo..tapi ahkak sangat mengaguminya
tak dapat nak dibayangkan jika satu hari nanti ahkak mampooo
wahh, teruja sangat nak tahu macam manalah Naza ni boleh berjaya
sebagai orang Melayu, ahkak bangga dengan kejayaan yang ahkak tengok depan mata tuuu
waduh!!!mati hidup balik pun belom tentu ahkak mampooo yerk..
mana gambar??...
alamak dekk oiii, ahkak tak berani nak amik gambo kereta memahal tuuu
takut calar nanti, gadai tanah kat kampung pun lom tentu dapat bayar
(ada ke tanah masalahnya??..)
tapi dalam banyak-banyak mende ahkak tengok..
ahkak sangat teruja dengan ini...
*
*
*
*
*
*
*
*
mana???
*
*
*
*
*
*

*
*


*
ini ker??

bukan ini daria
*
*
*
*
*
*
tapi
*
*
yang ni pun bukannn....gakkk
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
taraaaaaa * duudaammmdduummdam*

(wowww.....sexiest red)

takat dok kat situ laa yeekkk
bilalah boleh jadi kaya???
teruja sangat tengok kejayaan orang lain...
yang ni pun mak suka...tapi mak lebih suka kalau DUCATI
ahahahaha...
(vroooommmm....vrooommm ada brannn???)

dengan rezeki sekarang ni pun da syukur pada Allah kann...tapi kalau ada limpahan rezeki lagi..Alhamdulillah
rezeki seseorang ni sapa yang tahu kan...mungkin kite tak boleh nak jangka pun, so jangan sesuka pandang orang sebelah mata yerk...berusahalah untuk capai impian kite...yang penting ikhlasssss....curlast kan!
so kengkawan, mulai hari ini ahkak akan bekerja keras sekuat-kuatnya untuk cari duit bebanyak okayy...moh la kita kije sekueknyooo...daaa....nak kije la ni...dok hapdet blog ajer memanjangg kan....

alahai bossss akuuu....

Wednesday, March 23, 2011

streesss streeesss dibuatnya 
tengok tajuk je dah tahu daa
ahkak bukan nak mengarut, jauh lagi mencarutt
tapi ahkak da tak larat dek non oiii
tak larat nak simpan sendiri-sendiri niii
selama bekerja jer ni
memacam kerja da ahkak buat
kerja berat, kerja ringan, kerja khusus, kerja rumah
segala bentuk kerja da merasa
tapi kali ni agak pelik la weyyy
pelik teramat pelik...
sangat menguji kesabaran dan kepakaran khusus
secara tak langsung menguji emosi dan sanubari
(ntahlah aku tak pasti apa kena mengenanya dengan sanubari)
kalau da terlalu emo ni memang lupa diri kekadang tu kannn...
sebagai pekerja berkhemah berhemah, dedikasi dan television efisien
ahkak memang tak kisah sangatlah kalau bekerja lebih masa ke apa ke
tapi yang ahkak tak larat bila buat kerja mencarut mengarut
ooooohh tidakkkk.....ahkak leh sakit otak bila pikiaq
tekanan perasaan ni tekanan tauuu...
kenapa aku kata pelik??
apa tak ke peliknya bila dia minta aku salin semula 
Memorandum Jemaah Menteri tahun 1971
bukan takat aku belom lahir tapi sesilap mak apak aku lom kawin lagi
dengan bahasa Melayu piooorrr yang terbelit-belit lidah nak membaca nya
lagi best, boleh demand nak yang exactly same like original....
kepundennyaa kann...hengat ahkak ni doremon ker?? leh copy cengitu
namun aku turuti jugak laa...usaha gak la bagi apa yang dia nak

kes lagi kronik dan seriussss....
ada one day tu dia soh aku salin balik sms dalam hp diaaa
ngko pernah tak buat cenggitu??? penah???
ajer gila kann??...kerja gila ni namanya
aku dengan senyum kambing boooorrr ni pun mula lah dok tercanggak depan dia
ku henggatkan sekadar sms minggu lepas
tapiiiiii, sms dari tahun 2008 uolss
air mata darah pun tak berguna lagiii daaa
ahkak dengan senyuman tadi buat dengan sabar
tapi dalam hati macam ada gunung berapi tengah mengelegak uolss
lebih kurang 10 helai jugak lah sms tu
tapi pelik kannn macam mana dia tegar simpan sms sejak dia beli hp tu
ahahahha..sangat laaa 'sesuatu'nya
ahkak bukan mengumpat uols..tapi ahkak tak larat daa
rasa macam kerja gila jer niiii

yang ahkak tak tahan tuuu
dia seorang yang sangat perfectionist
kalau boleh nak bawa kuar pembaris kuning yang cikgu guna dedulu tu
dok ukur margin kat kertas
korang tak yah sesusah nak bayangkan...
ahkak tahu korang memang kenal ngan pembaris tu 
sebab cikgu dedulu famous bawa pembaris tu sambil tangan kat belakang
pastu ketuk jari sebab kuku panjang...demmmm, gila sakit
senget benget tu tok sah kira la, memang ko kena betul kan balik
lagi 2 tahun service tapi buat SKT siap CV bagai...ko mampooo
hah, henggat esok pencen mesti dia frame kan CV tu..
ada gak la jasa aku kat CV tu...ahahaha

alahai bosss....
ngapa aku dapat yang cengini
tapi tak per...
saya sayang bos saya
betul takkkk???....tak betulllllllll
tolong lahh, beri aku kekuatan
setiap kali kena jumpa dia aku pasti akan tak keruan
nasib baik gak tempat kami jauh, berlainan pintu masuk
agaknya kalau aku da ada duduk dekat ngan dia
memacam sarkas aku kena buat...
arrggh...tidakkkk....please NOOOO...


ok okaayy bos sudaaa panggill

jom kite layan ni...ahahhaha

Tuesday, March 22, 2011


aduuyaiii....how you dare to do this???
whatever is that...wa salute you Teacher Shieda...
tetiba mata den terbongkang cam nak terkuar sebab dok nengok aksi ni
adehaiiiii...nak ketawa pun cam tak patut..
nak sedih lagi la kurang siuman
tapi apa pun hanya Cikgu Shieda jer berani occay...
ada dia kesah ngko nak cakap aper???...


p/s : ko adooo??? kalau tak do baik dok dediam sudaa

melaka kitee....

Monday, March 21, 2011

mariii marriii mariii...rapatt..rapaat....dekaattt..dekaattt
wah, macam orang jual durian pulak ye..
aahahhahaha....ada aku keysah..


selamat hari isnin uolsss
macam mana wiken uols semuaaa...(gaya Jaafar Onn okay)
mesti semua bebaik belaka khann???
tapi hari ni naper masham jer muka??
penat erhh???...bebudak da start sekolah balik
so, memana yg ada anak tu start da kuar awal sikit
jalan pun da start jem la kann??? tak gitu cik bedahh


dalam entry yang lepas ahkak ada cakap kan pasal nak attend wedding at Melaka?
hah, lupalah la tu??..tak pun tak baca kann....sedih ahkak, uolss
ahkak nak terima kasih kat teman ahkak yang sudi temani ahkak
hah, ada gak kengkawan nak berborak sesambil driving
almaklumlah, hujan jer all the way...
tapi ahkak tak banyak amik gambo la uols..(low profile kan?..)
nak mengedik depan atok nenek bukan perkara mudah kan
haruslah kena control ke'ensem'an itu...
kalau tak, mahu kena jentik nanti kalau ter'over' expose dari pengantin
sooo, cooolll bebehhh!!!

atas : my cousin wedding...ouccchhh!!!tamparan wanita makkk...

atas: pengantin dan bakal pengantin (biru)...huhuhu, mak amik berkat uolss..


dari rumah, weouls memang da sesiap packing baju salin
sebab kalau da sampai melaka ni tak sah lah kalau tak me'rentan' ke sana ke mari
walaupun da 'demox' tapi tetap gak nak posing occay
*terus teguk senafas teh kurus mak*
cuma mcm lesu sikit sebab cuaca tak berapa nak occay
hujan gerimis sajer...tapi ku redahi juaaa..
pilihan kami bila ke sana, macam biasalah ke JONKER WALK
i like 't-shirt' kat sana...soo cute and colourfull bebeh

murah-murah laaa tapi seronok kalau ada fulus bile pergi
bila cecuti tergempar ni, memang main sauk jer apa ada dalam handbag
*ala, macam la pergi london gamaknya..walhal melaka jer...termampooo*
ahahahha, beberapa sen jer yang ada,
itu pun termasuk beberapa sponsor dari orang yang murah hati
terima kasih daun keladi uolss....lain hari sponsor mak lagii, okayy?
sebagai balasan mak beli la ole-ole dari melaka untuk santapan Encik Sponsor ittew
hah, makan sampai darah tinggi occay..
almaklumlah, melaka ni memang banyak makanan-makanan tempatan dia
betul ker ayat ahkak tu...dulik la kannn...
 atas : ini bukan t-shirt laa...ini terompah laa...colourfull kan?? tak caya lagi?


atas: Cik Osmet beli topi untuk perlindungan radiasi katanyaa....ko caya?


atas: hellooo, anybody homee??....mak nak tumpang makan nii

atas: walaupun 'demox' tapi mak berhati waja nak posing mautt...ahahaha


atas : cheewahhh..gile posing ngko kan?....pooodaachittt


atas:weeee....lihatlah pink braces makkkk.....


atas: dahh laa...benti-benti la minum tuuu..cukup!!!

atas: ngkooo kalau soh control encem ayu..memang ko terer berlakon kan?

wahhhh..kalau dok soh tengok gambo mata segar bugar..
soh kije mata mcm nak tertutup jer..
tapi ahkak pun cengitu gakk.....
kuyu
layuu..
kayuuuu
 cubalah jadi macam nii
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
budak mucuk inniiiii...muaahhhh

happy weekend uolss

Friday, March 18, 2011

happy weekend uolss...
korang mesti da ada memacam plan kan?
ada yang nak hang-out ngan kengkawan
ada yang nak dating-datingan ngan bf
ada yang nak balik kampung
tak kurang gak macam aku yang nak gi kenduri kawin

yup, minggu ni my lovely kazen kawin di melaka
huhu, asik-asik gi orang kawin sajer
sendiri ntah bila kan??
so i plan nak gi ke melaka..
apa yang boleh buat kat melaka??
erm...just attending the wedding...
nothing else..:(

orang perempuan ni bila nak gi kenduri
mesti dok pening pikir pasal tema kan??
tema tu lebih menjurus kepada pakaian jenis apakah yang sesuai di pakai
fesyen apakah yang sesuai digayakan?
warna apa yang padan dengan majlis tersebut
tapi orang lelaki tak seperti kita
mereka tak kisah apa pun yang perlu digayakan
bagi yang da berkahwin, mereka serahkan kepada si isteri untuk memilih
bagi yang bujang, haruslah sarung apa yang kena di badan
itulah complicatednya jadi perempuan kan?
kena fikir pasal diri sendiri, dan orang-orang tersayang juga
pendek kata, perempuan ni lebih kepada tampak kesempurnaan
dari segi tatarias, dan penampilan diri
namun, ada jugak perempuan yang ambil mudah hal ini...
mereka juga jenis pakai apa yang ada...kesederhanaan itu penting
wahh, cengitu...
pada aku, tak salah sekiranya berbelanja sedikit
untuk bagi bonus kat diri sendiri lepas penat lelah bekerja
betul tak??
secara tak langsung gaya akan dapat meningkatkan confident diri
anda akan rasa sedikit aura yang luar biasa
tak caya silalah cuba sendiri
apa yang anda perlu, hanya lakukan beberapa langkah ini ;





  • beli baju baru atau pakai baju yang cantik dari biasa atau pilih warna yang terang dan ceria.  tak yah lah sampai berhabis dok gi shopping kan...ikut kemampuan sendiri lahh...jika ada duit sikit tu, blh laa bershopping...ada gak yang cantik bila di 'mix' and 'match' kan..hah, apa-apa pun semua kena ikut kreativiti korang..jangan macam perempuan gila sudahlah kan?


  • jika mereka yang bertudung, cubalah fesyen-fesyen terkini yang bersesuaian dengan diri anda, jangan tengok cantik pada orang lain tapi tidak pada anda...itu yang jadi macam 'hantu bungkus' tu...malah lagi seram dari Kak Limah Balik Rumah tuu...jadi bahan gelak plak nanti...sekarang ni kan memacam gaya bertudung muda mudi kan..ada tu nampak cantik dan stailo tapi ada gak yang tak kena pada mata yang memandang..jangan terasa..occay..pendapat ahkak sajerk..



  • bagi mereka yang 'free hair', boleh juga gayakan pelbagai gaya dengan rambut anda yang cantek tu..mungkin boleh sanggul rapi atau pun sisir rambut dengan kemas dan bagi sedikit wave kat rambut tu...sure sexy yang oiittt...apa-apa pun yang penting perlu kelihatan kemas dan bersih...tak perlu korang taram minyak kelapa muda, dara bagai...yang itu semua korang boleh buat bile korang dok kat uma, time nak kuar ni time nak expose diri kannn, harus segar bugar dan wangiiii okayy..kekadang tak perlu pakai hairband kat kepala sebesar pokok kelapa pun korang boleh nampak comel sebab rambut tu kemas dan bersih..

  • seterusnya, hah..mekaplah sikit wajah korang tu..jangan bagi layu di tasik madu chini..nampak sikit aura keayuan dan kemanisan yang terpaut di wajah korang...ada yang kata tak suka mekap-mekap ni...alaaa, please sikit jer...sapukan sikit foundation and compact powder, lipstick yang korang gemari, mascara dan sedikit blusher.itu adalah tips paling mudahh...cukuplah bagi mereka yang nak tampil natural beauty...bagi yang nak nampak auuummm...bolehlah ber'eye liner', eye shadow dan segala laaa..jangan sapu arang sudah laa ye...letak sikit-sikit jer da cukup, tak perlulah tebal-tebal setebal tepung gomak gamaknyaa...cik kak oiii..



  • da selesai semua tu, korang yang perlu semburkan sedikit wangian, harum haruman yang memukauu...wowww!!!sure korang ada koleksi tersendiri perfume kann??...bagi aku, perfume ni boleh kembalikan mood ceria dan selesa bila berdamping dengan orang lain...iyer laa...saper tak suka dengan orang yang bau wangi...tapi kalau orang tu berbau 'asheemm', sure orang akan jauhkan diri kan??....tak kisah perfume korang berapa henggit jer pun, mowtifnyaa ..apa yang selesa dan korang mampu...

  • langkah terakhir sebelum keluar rumah tu, gayakan penampilan anda dengan kasut yang kebabommm...jangan plak korang pakai 'boot' dengan kebaya kan?...ke laut la fesyen tuuu...pakailah kasut yang bersesuaian dengan gaya korang...kalau ke tempat kerja tu, lebih sesuai berkasut tutup...kalau nak gi shopping plak, korang kena pakai kasut yang selesa dan tidak perlu bertumit tinggi sebab korang nak kena menapak kan??...nanti yang sakit kaki korang gak, takkan ahkak plak kann???

wah, gaya bagi tips macam lah hebat sangat...
walhal aku pun fesyen ke laut gak  gamaknya
anyway, aku cuma bagi idea ikut diri aku sendiri
apa yang aku lakukan bila aku nak bersiap keluar
kekadang tu dok tukar baju sampai 5 6 kali
ahahahaha, sebab kena gak sesuaikan dengan cuaca kat negara kita
apa pun tips nya kalau korang rasa nak 'follow'...follow lahh
if tak setuju tak per...i just give my opinion
kekadang tu kesian tengok orang yang cuba berfesyen tapi jadi bahan gelak jer
so, anda adalah penentu kepada gaya anda...
(pic from Mr Google)

p/s : jaga diri di hujung minggu...taaaa

just reminder uolss....

Wednesday, March 16, 2011

 actually, i don't have any idea to write this entry
but, i would like to share this article with my readers
maybe we can share something good for ourself
just give 3 minutes to yourself and think about it




A Reminder to ourself......   

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say :

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan
penuh gembira & ceria ,
ada datang dengan perasaan "
biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena " 

Ingat lah , sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "
biasa" saja ,
hasilnya adalah "
biasa" saja , sesiapa yang datang dengan ceria ,
hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun
luar biasa.

Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang
akan menggembirakan orang di sekeliling kita.
Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah..."



Jadi renungkan lah....

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab '
DATANG BEKERJA' tapi hampa , hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita
BUSY giler , rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

3. Adakala kita rasa kita
PERIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.

4. Adakala kita rasa kita
OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJARAN.


5. Adakala kita rasa kita berpemikiran
KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi
LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA .

7. Adakala kita suka bertanya '
KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE' , adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'

8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang
SEMPURNA , BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam , selagi hati kita berdengki , jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos kawan kita tak bagus dari kita) dan tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja) , kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari anggapan kita itu sendiri.

Pejam mata dan renung lah diri , kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA , maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia..
sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...
adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum , ceria , mesra sesama kita 
dan tingkat kerjasama dalam kerja , tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan ... kalau kita kurang kerja , cari la kerja membantu teman-teman yang lain.  tapi teman lain janganlah pulak amik kesempatan dengan bagi kerja tanpa reti bahasa kan?...

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat.. kita withdraw kat akhirat nanti...
tapi kalau kita asyik dengki mendengki.. nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih.. masyaAllah..

Renungi lah , berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita ,
nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya... 







"Mengkritik tidak bererti menentang , 
Menyetujui tidak semestinya menyokong , 
Menegur tidak bermakna membenci , 
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik." 




p/s : berusaha untuk menjadi yang terbaik walaupun dikelilingi kelemahan

earthquake and tsunami again...

Tuesday, March 15, 2011



baru-baru ni kite dikejutkan dengan gempa bumi di Jepun
Ya Allah, amatlah dashyat..
gerun bila baca berita mengenai kejadian tu
tak cukup itu, pelbagai malapetaka lain akibat dari gempa itu
yang paling mengerunkan adalah 'letupan di loji nuklear'
minta dijauhkan lah kejadian-kejadian yang lebih buruk lagi 
selepas ini...sebab jika berlaku letupan nuklear itu
secara tak langsung, kite turut akan merasakan kesannya
amboii, tetiba makcik jadi serius plak kan
ahahhaha, walhal sembang kosong jer
entah kenapa, makcik jadi taksub untuk mengikuti perkembangan terkini
episod gempa kali ni yang agak mengerunkan
makcik doakan kawan makcik..cik wawa dan ibunya
selamat dan boleh dibawa pulang ke Malaysia jika berlaku kejadian
yang lebih buruk lagi...
pernah tak korang terbayangkan jika kita berada di dalam situasi mereka pada ketika ini?
kehilangan orang tersayang, tempat tinggal, harta benda dalam sekelip mata
malah, negara mereka juga boleh dikatakan lumpuh dengan keadaan yang berlaku ini.
syukur kepadaMu ya Allah, kerana melindungi Malaysia dari malapetaka yang dashyat seperti itu.
jika tsunami yang pernah melanda negara kita satu ketika dulu merupakan mimpi buruk bagi kalangan penduduk negara ini, apatah lagi kejadian tsunami seperti di Jepun, adakah menjadi mimpi buruk selepas kejadian Pengeboman Atom di Hiroshima satu ketika dulu....nauzubillah kan..
sebagai manusia, kite haruslah memunasabah diri yang sebenarnya dunia kita kian tua
dan sejak kebelakangan ini, pelbagai kejadian yang luarbiasa berlaku
Ya Allah, semoga aku diberikan kesempatan untuk memperbetulkan kesilapanku..


Tajuk akhbar hari ni  mengatakan " GEGARAN KUAT ESOK?"..
ada pakar mengatakan bahawa
akan ada gegaran kuat yang akan berlaku esok
moga tiada apa-apa yang lebih buruk terjadi di sana
tak dapat nak dibayangkan kan bagaimana sekiranya kita di sana
pastinya hati tidak akan tenteram dan pastinya hanya mahu orang-orang tersayang selamat
dan berada di depan mata di masa-masa kritikal sebegini

p/s : syukur berada di Malaysia yang sentiasa aman dan mohon dijauhi malapetaka yang tidak terjangkau dahsyatnya ini..aminn...

duit poket ni..beb

Monday, March 14, 2011

Jom pakat reramai tambah duit poket..
kot-kotlah boleh buat banje kat pasar malam kan?
sapa tak mauu kan...
sesambil berblog ni boleh gak la dapat duit
bukan takat penat dok menyongel ajer kan
(kredit to eilasyang-chupchup.blogspot)
1st, click iklan bawah neh


2nd, then click tekan LOGO HEARTBEAT.MY (atas sekali) yang mcm saya tandakan tuh

3rd, then create acc . isi form sampai abis la

pastu, click continue and click JOIN HB AFFILIATE (atas skali).
then search complete the ONLINE APPLICATION .
(if tak berapa nak nampak try tekan kat keyboard ctrl+f  search  online app)
.
.
then kene isi form lagi . and kene masukkan acc number . sukahati la nak bank yang mana .
then, get a code .


seperti biasala..uols boleh pilih nak letak kat atas ke, bawah ke, depan ke, belakang ke, silakan
soo if nak check anything psl profile kite ke . earnings kite ke just click kat MY HB!AFFILIATE
<><>
<>
<><>


Contact: Vincent Tong (012 - 647 9294)    Email: order@HeartBeat.my      
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS