Marsha telan pil

Thursday, September 8, 2011

aku baru jer baca dalam beautifulnara.com yang si Marsha ni masuk hospital gara-gara telan 30 biji pil...rasa-rasanya masih tidak sedarkan diri lagi..mungkinkah disebabkan stress yang terlampau kan?? atau hanya dia yang tahu masalah dia sendiri, outsider jangan la dok assumption terlampau dan memacam..kekadang masalah orang kita tak tahu, yang kita tahu hanya menempelak tanpa usul periksa...apa pun aku doakan dan harap agar tiada apa-apa yang buruk jadi pada dia...

cerita pasal masalah, lately ni perasan tak yang makin ramai orang-orang kita mengalami tekanan yang adakalanya terlampau...seram kan kalau dengar statistik yang makin ramai rakyat Malaysia mengalami tekanan mental...ueewww minta jauh kan dari ahkak dan kengkawan semua...
menghadapi tekanan memang menguji kita, cara untuk atasinya kadangkala tak mudah..memang orang memberi nasihat nampak senang, nak menghadapinya tu yang payah tu...kekadang hilang pertimbangan dan takleh nak fikir positif or negatifnya tindakan kita tu kan??...jangan la sampai terjun bangunan uolss...no no noo!!!...cara paling mujarab ialah mendekati Yang Esa...setiap agama ada kepercayaannya sendiri kan so mendekati Yang Esa adalah jalan terbaik walaupun kita ni terlalu jahil namun Dia selalu mendengar dan membantu kita dalam apa jua keadaan....insyaAllah!

Sedikit info untuk uolss


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0109&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_01.htm


Di peringkat antarabangsa pula, kira-kira 450 juta orang di seluruh dunia dikesan mengalami gangguan mental tertentu seperti kemurungan, skizofrenia dan gangguan bipolar. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), daripada jumlah itu, kurang daripada separuh pesakit menerima rawatan yang diperlukan. WHO juga menganggarkan menjelang tahun 2020, penyakit mental dijangka mewakili 15 peratus daripada penyakit global.Statistik daripada kajian itu juga mendapati kira-kira tiga juta daripada 26 juta penduduk negara kita mengalami gangguan mental.  

So, kita jangan termasuk dalam golongan ini yaa....korang nak ke kecik-kecik da gile...minta jauh kann la kannn...muka cecantik tapi gile lagi laaa tak sesuwaiiii, oleh itu, yang comel-lote pun takyah la nak perangai macam orang gile untuk tarik perhatian kann...jadi bebiasa jer da cukup sebab sederhana tu lagi berkat....membebel da plak dia nii...anyway, selamat beramalll

wordless

Monday, September 5, 2011

waduh-waduh sakan rerakan beraya yer..boleh dikatakan semua blog dok update pic hari raya dengan baju yang cecantik belaka...alhamdulillah semua bergembira di hari lebaran ini, tidak kurang gak golongan yang ditimpa kecelakaan...bersabarlah atas setiap ujian dariNya kan..
bagi aku tahun ini macam suam-suam kuku ajer..ntah ngaper agaknya macam tak berapa nak meriah tapi hakikatnya hati gumbira laa...mana tak gumbira kan da nama pun hari raya...sambut dengan penuh kesyukuran la kite yekk...serius sey, this year aku tak de amik pic hari raya for family, semua macam tergesa-gesa jer..ayah yang sibuk dengan Marhaban di hari raya pertama, mama sibuk di dapur, adik-adik dengan aktiviti nya dan aku macam biasa laa...dok depan tv ajer laa kannn...nampak sangat cam pemalas yerk!!
tapi best bile hari raya ni, dapat berjumpa dengan kengkawan...hilang rindu kan...almaklumlah kalau tak de hari raya macam ni memang kami tak jumpa dan dok bersembang, so gunakan kesempatan yang ada untuk beramah mesra yerkk..mereka-mereka yang ada dalam entry kali ini adalah kawan baik aku...kawan susah senang aku especially masa getir aku laa...waahh, syahdu dengar tuuu...biasalah manusia kan tak lekang dari masalah kan..dengan ada kengkawan dapat gak la berkongsi masalah kan....orang pempuan kan memang suka cerita dan luahkan perasaan bila ada masalah..betul tak?? ahahahahah i lap uolss....
ni dia daria..pic ni masa kami berbuka puasa bersama...sedih laa sebab end of this year, dia da tak de...mesti pasni i da tak de kawan manje-manje lagi kan...dia akan posting hujung tahun ni..negara mana tak tahu lagi laa..kalau dapat gi europe sure best and leh la i melawat dia nanti...sangat baik dan sentiasa ada bile aku memerlukannya..anyway dear, i always pray for your happiness :)

this is Izzy...sorry dear kuarkan pic ni,, sure ko maki aku kann???....izzy, you kena tegar okay..anything happen in life sometimes teach us how to survive..just move on and walking slowly till you become stronger. hidup kena percaya pada diri sendiri, awak cantik dan ada personality yang hebat so jangan buang masa dan jangan buat mende-mende yang merugikan diri sendiri..saya doakan awak lulus and cepat dapat lesen kereta..ahahahahah volehhh???? i love you much much moree dear....

ini lah aku, pemilik blog ini yang semakin kembang mcm mambang tanah nii...nak komen ape eh pic sendiri?....ahahahahah wa tatak idea lor..kang orang kata promote diri sendiri plak kannn...ahahahaa pic ni masa tengah kelaparan okeh, tu yang muka macam semacam jer tu menunggu waktu berbuka puasa..ahahaha



ini jijahh...(aku sorang je leh panggil dia jijah okeh)..seorang yang bermotivasi tinggi, kental dan bervision.  good person and aku selesa dengan dia..kami berjiran dan kenal sejak kecil lagi...kenangan aku dengan dia yang aku tak leh lupa, aku penah berbasikal dan masuk longkang dengan dia masa aku hantar dia balik beraya kat uma aku...ahaha malu siott, masa tu jatuh depan sekolah tadika Al-Arqam..macam superman dah aku dengan dia time tu...ahahahahah and now dia pun tinggal dekat dengan aku kat sini, so ada masa kami leh la bersembang dan melepak bersama cuma kekadang tu bila masing-masing busy memang tak leh nak jumpa langsung...bile la awak nak ada bf dear??....i lap yoou





sitot..member baik aku sejak sekolah lagi...tengok tu even da ada anak sorang pun badan masih menten lagi kan....apa ghasier niii???ini lah kawan yang aku masih rapat since abis sekolah dan memasing jenis mulut tak reti senyap..ahahah ada jer modal dia nak berceritaaa...semoga persahabatan kita akan berkekalan walaupun dok berjauhan kan...love you dear..




 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS