Wednesday, May 23, 2012

Salam Rejab buat pembaca blog saya....
Kepada yang berpuasa semalam tu ..alhamdulilah
Bulan ni merupakan antara bulan yang baik untuk beribadah
Semoga kita sama-sama mendapat kerahmatan dariNya

Syukur...masih dapat menulis dalam blog ini
walaupun masa sangat tidak mengizinkan...
tumpuan sekarang terlalu banyak sampaikan nak jengok blog pun tak sempat
anyway, saya ucapkan terima kasih kepada yang sudi meng'gomen' kat blog ni
walaupun kadang-kadang tu agak menyakitkan hati jugak laa
tapi alhamdulillah, itu salah satu cara orang nak mengingatkan kita dan ingat kat kita

apa pun saya amat bersyukur dengan kebahagiaan ini..
Terima kasih Ya Allah....
Adakalanya Dia menurunkan ribut dan petir supaya kita tahu 
untuk menghargai cerahnya alam....
adakalanya manusia ini alpa dengan kesenangan yang dikurniakan
sehinggakan mereka lalai dengan tanggungjawab mereka
saya mengingatkan diri saya sendiri agar sentiasa mencari kelemahan dan
berniatlah untuk berubah....
mungkin saya bukanlah seorang yang baik tapi 
sebagai hambaNya, saya masih berhak untuk berubah
lumrah manusia, sepuluh kebaikan dilaku namun tetap satu kejahatan yang diperkatakan
saya tak salahkan sesiapa atas tanggapan itu
apa yang terjadi sememangnya silap dan khilaf saya sendiri
tapi kuasa untuk menghukum bukan ditangan manusia tetapi Allah

Yess, i am happy today......
Of course i am excited for my big day soon
Doa kalian jugalah membuatkan saya kuat mengharungi hidup yang mendatang
sehinggalah ke hari ini....saya secekal ini...insyaAllah
Dalam usaha saya mencari siapa diri saya....ketemu juga apa yang saya cari
Semoga ini apa yang saya inginkan dan ianya berkekalan...
Selamat malam semua....Assalamualaikum




mee bujang yaawww!!!

Sunday, May 6, 2012

good morning peeps!!
jangan terkejut arini aku bangun awal walaupun tido lambat
kenapa??....pastinya aku mula mimpi-mimpi makanan2 yang lazat
itu tandanya aku tido dalam keadaan kelaparan
mana tak lapar weyyy...da beberapa hari tak berapa nak selera
sebab ada mouth ulser kat tepi bibir depan
hazabb weyyyy...

bangun-bangun pagi ni kelaparan...
terus menuju ke my small kitchen....
capaui-capai bahan-bahan yang nan hado dalam esbok
yeaahhh....bahan-bahan yang adoo bolehla buat masak mee goreng
korang janganlah imagine mee goreng yang meriah
ada udang galah terjelepok atas mee, atau ada setongkol ayam disebalik sayur2an
iols bagi nama mee ni..mee bujang okeh..so cecampak la apo yang adooo
tapi bile rasa alamakk!!!....mabelesss okeh..(ikut tekak aku laa)
hurmmm....da lulus la kalau nak kawin tu ekekekekek...
jemput makan korangg...


nahhh..gituu....okey ker? ade aku keysah okeh ke tak...
alhamdulillah...kenyang jugak perut niii..

just nak share resepi mudah buat mereka yang bujang seperti saya..

MEE BUJANG

Bahan-bahan
  • Mee /Mihun/Kuey Teaw
  • Bawang Kecil/Bawang Putih
  • Ikan Bilis/Kering
  • Lada kering (dikisar halus guna blender..)
  • Kicap letak secukup rasa ye..
  • Garam secukup rasa..
  • Tahu (goreng dulu pun boleh daa..)
  • Daging/Ayam/Udang/Sotong..ikut suka hang laa..
  • Sayur jika korang suka makan sayur laa...
Cara memasak:
Bawang-bawang tersebut hendaklah dikisar bersama ikan bilis dan lada kering mengikut berapa kawah mee yang korang nak makan tu....Lepas tu, sila tumiskan di dalam kuali yang diletakkan minyak yang bersesuaian dengan mee yang bakal digoreng...korang agak-agaklaa takkan nak letak sebotol minyak pulak kann...selepas tu, masukkan daging/ayam/udang/sotong yang disediakan..apabila naik bau tumisan tu..sila ceburkan semua bahan-bahan di atas dan tunggu sehingga korang tengok agak-agak sesuai nak dihidangkan...senangkan sebab ikut suka jer korang masak...rasa pasti kebabomm!!!


itu sajer bahan-bahan yang diperlukan..nama pun Mee Bujangkan..so simple and easy okeh..
selamat mencuba

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS