Pearl Harbor Historic Sites, Hawaii

Wednesday, December 24, 2014

hari ni nak upload cerita basi
almaklumlah lama gila tak berkesempatan nak update
cerita pun da basi...
tapi masih berkisar tentang percutian ke Hawaii, USA
rugi kalau tak share kat korang
sampai ke hari ni masih rindu dengan keadaan kat sana
rindu sangat sebab maybe suasana tu lebih kurang sama
macam kat Malaysia kot...tu yg rasa dekat di hati
tapi bila pikirkan berjam-jam kena duduk dalam flight
memang terdiam kejap laa, lama gila rasa
naik kejang kaki dibuatnya
lelebih lagi dari Malaysia memang tak de flight direct ke sana
kalau dari Malaysia kena amik flight ke Manila
pastu dari Manila ke Guam dan dari Guam ke Honolulu
Guamm korang tak pernah dengar???
aku pun baru first time dengar nama tu ekekek
lebih kurang American Army Base laa tempat ni
sebab macam pulau kecik jer for Army based kat situ
tapi tak de la kecik sangat, cuma kita jer tak familiar 
dengan nama tu kot...

salah satu tempat aku pergi masa kat Hawaii
adalah PEARL HARBOR HISTORIAL AREA
kalau korang tengok citer Pearl Harbor kan
haa, ini lah tempat bersejarahnya
tapi citer Pearl Harbor telah ditambah tolak dengan 
elemen yg menarik supaya nampak best
tapi tempat yang aku pergi ni lah tempat di mana kapal2 US
kena attack dengan Jepun...
dulu Pearl Harbor ni pengkalan tentera yang terbesar
tapi lepas kena serang dengan Jepun, banyak kapal yang tenggelam
sehinggakan ada satu kapal Arizona yang tenggelam bersama
askar-askar di dalamnya dan sehingga kini masih ada dalam tu
so, kami sempat dibawa melihat kapal tu
dan semasa sesi lawatan tersebut semua tidak dibenarkan buat bising
seolah-olah menghormati mayat-mayat atau mangsa2 yang berada dalam
kapal yang karam itu...

Pearl Harbor Historic Sites

suwet sangat kan...belakang tu kapal perang US...kalau korang pernah tengok cite Battleship kan..ada kapal oldskoll dalam citer tu kan...kat sini ada kapal tu...kapal perang zaman dedulu iaitu Kapal Perang Missouri...

belakang tu adalah salah satu corong kapal yang tenggelam kat dasar laut tu...so boleh nampak kapal dari permukaan air tu tau...dikatakan bahawa ramai orang terperangkap dalam kapal tersebut ketika dibom oleh Jepun...so terkubur begitu sahaja

atas tempat ni la dapat lihat kapal yang tenggelam tu...untuk ke sini kena menaiki bot yang disediakan oleh pihak museum...ada gak museum perang diaorang kat sini tapi aku tak ada gambar plak...menariklah sebab diaorang akan ada tayangan video bagaimana keadaan ketika itu...sapa yang minat sejarah tu memang elok sangat la ke sini..

U.S.S Arizona

tempat yang wajib pergi kalau korang ke Hawaii iaitu Pearl Harbor...hanya 30 minit dari Waikiki Beach,,,orang kat sini tak bawa kereta laju so amik masa sikit nak sampai..kalau orang Malaysia ada la lebih kurang 15 mins kot leh sampai ekekekeke
Untuk pengetahuan korang gak,
Pakej-pakej untuk datang ke tempat-tempat macam ni 
amat mudah diperolehi kat sana
tepi-tepi jalan jer ada orang promote tempat-tempat untuk dilawati 
so jangan risau...cuma perlu bandingkan harga jer
dan pihak hotel juga menyediakan perkhidmatan yang sama
anytime boleh deal dengan diaorang...
berapa tiket masuk tu aku tak pasti sebab semua diarrange 
oleh pihak penganjur masa tu...

Hawaiii....Part 2

Tuesday, November 18, 2014

korang sihat?..cehhh...muncul-muncul tetiba tanya soalan tu
mesti sihatkan...sekarang musim hujan, jangan main hujan okeh
nanti demam kang susah plak
kita nak sambung cita pasal Hawaii
ahahah citer da basi pun tapi totap gak nak cerita

Berlatarbelakangkan Waikiki Beach!!

Hawaii ni sama jer cuaca macam kat Malaysia
Panas tetapi berangin...
lebih kurang macam Batu Feringgi
tapi Hawaii sangat bersih dan bersih dan superb
too many butik best-best kat sana..
selain korang cuci mata dengan mereka2 tepi laut
korang leh cuci mata dengan butik-butik berjenama
wahh, kelas ko jah!!
kat sana setakat nak orang pakai bikini, tak de nak leleh air liur
dah tahap puas tengok naked-naked nihh...
tak de nak heran pun....
tapi nak jumpa yang bertudung memang payah
ada pun seketul dua itu pun jarang...
nak jumpa orang Arab pun payah kat sini
mungkin depa tak minat Hawai kott...
tapi Hawaii penuh dengan orang Jepun...
kekadang sampai terasa seperti di Jepun pun ada..
so sesapa yang nak hanimun memang sesuai gi Hawaii
auwww...teringat plak saat-saat manis kat Hawaiii...
Kalau korang berkesempatan ke sana..
ni kat Waikele Premium Outlet...semua sale!
tak cukup tangan menyambar kan...tapi tu iklan jer ekekeke
Plssss.ss...jangan lepaskan peluang ke Waikele Premium Outlet
mak engkauuu harga diaaaa...memang lencun peluh kuar
memang murah sangat....kebetulan masa aku datang tu 
adalah Hari Colombus kat sanaa...gilee ko murah
sale 80% untuk Coach, Kate Spade, MK dan memacam lagi
ko sediakan jer duit yang adoo tu...ekekeke
memang rugi jika lepaskan peluang...
dari naluri tak nak shopping, terus bertukarrrr
memacam butik ada kat sana..asal sanggup kaki tu melangkah jer
poket pun kena amik kire gak yer..ekekekeke
mau bergadai plak kang nak balik ekekeke

Wakiki Beach, Honolulu Hawaii, USA
masa aku kat sana, aku tinggal di hotel di sekitar Waikiki Beach
pergh...pantai paling famous kat dunia nii
kat sana kol 6 pagi da terang..kol 6 petang da gelap...
kerja aku kat sana adalah masak dan merayap jer
bila siang husband aku gi kelas..aku plak merewang
kat sana kena jalan kaki jer gi memana
tambang teksi gila mahal...yang ada pun naik bas jerk
disebabkan hotel kami dekat dengan semua tempat
so lebih mudah kami jalan kaki, selain dapat cuci mata, dapat sihat
kat sana aku sangat kagum dengan sifat kesabaran mereka
mereka terlalu menjaga 'pejalan kaki'...
kalau depa nampak uols nak lintas jalan
dari jauh depa da berhentikan kereta depa
cer kat sini korang buat...kompom kena hon, tak pun langgar jer
berbeza sangat environment mereka kat sana
mereka juga sangat menghormati orang lain
iyerlahkan...industri pelancongan merupakan salah satu industri utama mereka
so layanan kenalah tip top kan..
Banje selfie sikit ekekekekek!
aku puji sikap pekerja-pekerja butik kat sana
serius aku puji..berbeza dengan pengalaman aku kat sini
cer kat sini ko masuk butik class-classs..kompom diaorang pandang atas bawah
agak-agak korang ni mcm berduit dia layan baik..
agak-agak nan hadooo memang pandang sebelah mata jer kan
tapi kat sana..memang sangat tip top
ko masuk butik class-classs ni memang layanan terbaik
tanpa mengira bangsa dan ko orang kaya ke tak...
sampai kita plak rasa mcm tak sampai hati...
dari mula ko masuk butik sampai ko keluar butik
tak kira lah beli atau tak...memang senyuman dan keramahan mereka
contoh lain aku amik...
kalau setiap kali kita masuk lift...dan berjumpa orang dalam lift..
mereka akan greet you....alohaaa (hello)
dan menjadi satu kemestian korang kena buat macam tu
kalau tak nampak sangat peghakkk!!!....so aku pun terikut2 gaya macam tu
cer kalau kat sini..masuk lift terus tengok muka orang masam jer..
nak bagi salam pun takut..betul tak?
jom jogging.....jogging kena ada gaya gak ekekeke

 sementara ada masa kat sana
petang-petang lepas hubby abis kelas
terus sesiap gi jogging...depan hotel jer ada Canal Running Path
ramai orang akan beriadah kat sini
mak jemah bukan nak lari sangat..cuma nak amik angin jer laa
ekekekekek....bukan selalu dapat ke sana kan...
so kena gunakan saat indah tu utk explore semuanyaa
mak jemah tetap menten tanpa peloh....cik abe jer peloh nyimbah-nyimbah
dah tak tahu nak citer aper...
korang just layan jer gambar-gambar kat bawah tu...
nanti ada masa dan ketika aku share lagi cerita kat sana kay!

best ice cream...Godiva Chocolate Vanilla...aummm

sesambil shopping, sesambil posing!

korang tengok..bunga-bunga kat sana pun sama macam ada kat Malaysia kan...
moga ketemu lagi....i'll be back soon!


Hawaii...here I come!

Friday, October 17, 2014

Alohaaa...hii ahkak bersiaran dari Hawaii
Dah empat hari kat sini
Seronok dan penat semua ada
Tapi puas hati sebab dpt rasa pelbagai mende baru
Ahkak buat ape kat sini??
Honeymoonnn sambil kerja
Gini lah kalau tak berapa nak ada tu kan
Eekekkeke...
So boring-boring tak tahu nak buat ape
Jadi apa lagi update blog lah
Almaklumlah excited sangat ler katakan
Perjalanan ke sini ambil masa lebih kurang sehari gak
Tp masalah gak sebab tiads direct flight from Malaysia
Kenalah transit beberapa kali
Alhamdullillah dipermudahkan semuanya
Perjalanan ahkak dr KL then transit ke Manila
Dr Manila ahkak naik flight ke Guam, USA
Dan selepas transit di Guam, USA terus ke Honolulu
Yeeehaaa...gile excited uolsss
Perjalanan semua ok. Debo gaklaa sebab trauma dgn mcm2 kes skrg ni kan
Tp alhamdulillah penerbangan lancar hanya sesekali her cuaca tak berapa elok
Tiba di Hawaii (18jam lewat) dalam lebih kurang jam 6:50 ptg
Okeh da gelap yer..macam kol 8:00 waktu Malaysia
Ahkak boleh bagi bayangan Hawaii no mcm lebih kurang Batu Feringggi, Penang
Cuaca depa sama mcm Malaysia cuma diaorg berangin jer. So nyaman sangat
Average suhu kat sini dalam 27-30 mcm tu. Maaf aku agak jer sbb rasanya betol
Kalau malam akan lagi sejuk sebab berangin
Hotel kami memang berdekatan dengan Wakiki Beach. Fulamakkk siyes cantik
Airnya hijau dan pantainya sangat bersih
Kebetulan suami ahkak bila siang kena gi kerja
So masa ni akak amik kesempatan utk bersiar siar utk isi masa lapang
Tempat shopping???MasyaAllah. Jangan terkejut sbb sangat banyak yer
Juling bijik matooo...dari yg high class sampai lah kee seveneleven jer
Orang-orang kat sini very friendly dan baik hati
Banyak ahkak belajar kat sini dan kadang2 ter'compare' dgn negara kite.  Sangat jauh
Jgn silap faham. Ahkak tak kata budaya kita teruk atau org kite teruk tp mmg ada beza
Tahap keselamatan kat sini pun very good
Kalau ahkak jalan sorang tu kire masih berani lahh.
Normally akan jumpa mostly orang Jepun
Nak jumpa orang bertudung memang payah kat sini
So maybe this country not favourable by muslim. I guess!!!
Ada pun haritu akak jumpa sorang. Itupun macam pakistan
Negara diaorg sangat bersih dan nyaman
Maybe diaorg memang banyak terima pelancong so depa jadi peramah sgt
Ok. Nanti ahkak update lagi yer...pasti xsabar nak cerita kat uolss semuaa




Resepi: Daging Paprik Suami Suka

Wednesday, September 10, 2014

Sejak bergelar isteri ni makin rajin plak memasak
tambah plak suami memang suka makan
suka rasanya kalau tengok dia makan nasi bertambah
ermm...gembira kan korang
sesapa yang jadi isteri akan faham perasaan ini
sapa tak suka kalau lauk pauk yang kita masak orang tersayang suka
auww...puji diri sendiri plak kan

saya memang mengaku sebelum kawin
memang memasak bukan hobi
segalanya adalah lebih mudah didapati di luar
maklum saje lah, main order dan bayar
tanpa perlu memerah keringat

sejak da ada keluarga kecil ni
kena rajin-rajin turun ke dapur
selalunya saya akan mencuba masak
makanan kegemaran suami atau atas permintaan sahaja
sebab suami saya jenis yang memilih jugak bila makan
so kalau tetiba nak masak bukan feveret nanti dia cuit-cuit jer
tu yang sentap tak pepasal kannn ekekeke

tapi hari ni saya nak share salah satu lauk feveret
nak kata saya memang terer tu tak gak laa
saya rasa percubaan saya memasak lauk ni baru beberapa kali
tapi respon yang diterima adalah SHEEDAPPP
so far tetamu yang datang pun bertambah 2 3 kali
so saya nak share kat korang lah yerr...
mana tahu korang masak lagi sedap
hah, resepi senang-senang jer saya share
bahan-bahan juga senang didapati di pasar

"DAGING PAPRIK SUAMI SUKA"



















Bahan-bahan: (2 orang makan)

Daging/Ayam/Udang/Sotong (ikut pilihan hati)
2 biji bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 sudu besar lada kisar
1/2 lobak merah
1 bungkus jagung (dipotong ikut suka)
1/2 lada benggala (dihiris atau dipotong ikut suka)
Bunga kobis (agak2 dengan sayuran di atas)
Sedikit daun limau purut
Garam
21/2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Minyak (untuk menumis)

Cara memasak:

1. Pastikan daging direbus terlebih dahulu dan dihiris nipis mengikut kehendak memasing.  Saya biasa akan guna daging batang pinang bagi memudahkan masakan.

2. Masukkan sedikit minyak masak dan tumiskan bawang putih yang telah diketuk bersama lada kering yang dikisar.  Tumis sehingga naik bau dan lada nampak matang  dan masukkan daging masukkan daging/ayam/udang/sotong dan digaul dengan sebati supaya rasa akan meresap dalam bahan utama tersebut.  Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram mengikut bahan yg sedia ada dalam kuali (agak-agaklaa berapa banyak tu).

3. Tuangkan sedikit air dan disusuli dengan karot, bunga kubis bagi memastikan bahan ini lembut terlebih dahulu.  Masukkan juga daun limau purut bagi menambah aroma masakan tersebut.

4. Apabila masakan kelihatan mengelegak, masukkan jagung, lada bengala dan bawang besar.  Letakkan sedikit garam.  Jika mahu letak perasa dipersilakan tetapi saya masak tak guna serbuk perasa.  Hanya garam sahaja.  Seterusnya boleh dihidang apabila masakan siap dimasak.

Selamat mencuba....

Pastinya saya akan membawakan resepi terbaik utk korang..
tapi biar saya mencuba dahulu yer...ekekekeke

riang ria raya ralyna

Monday, August 11, 2014

raya tak habis lagi uolss..jgn tutup  buku lagi
ekekeke....orang lain sebok share pic raya
kite pun teringin gak nak share...
walaupun ntah ada yang nengok ke tak
kalau suka tengok laa..
kalau tak suka xyah tengok okeh, buat sakit ati jer
apa pun, raya mesti meriah
cuma tahun ini kita diselubungi rasa sedih 
atas apa yang berlaku pada MH17 dan MH370
moh la kita doakan yang baik-baik ajer 
dan sedekahkan AL-Fatihah buat mereka 
pulak tu, kita juga bersedih dengan apa yang berlaku kat Gaza kan
soo boikot jangan tak boikot okeh
lakukan apa yang termampu untuk kita membantu
mungkin kita tak berdaya menggunakan kudrat
tapi dengan doa kita masih lagi mampu untuk membantu
InsyaAllah, Allah Maha Mendengar setiap doa-doa hambaNya
jangan pernah berhenti berdoa

Tahun ni baju raya annaa ada sikit lebih laaa.....
Mana taknya pestime ghaye sebagai seorang isteri
haruslah tema tu mengedik ajer kan
Tahun pertama mesti laa umaa annna okeh
Tahun depan?...arrghh malas pikir ekekekek
Tapi tema tetap dipatuhi
Uma mama kami pakai tema kelabu
dan rumah Mak Mertua kami pakai tema Royal Blue
waauuu menyilaaauuu memasing....

Menu Hari Raya macam biasa lah..tak de yang pelik-pelik pun
Ketupat, Rendang, Lemang, Ketupat Palas, Kuah Lodeh, Kari Ayam,
Sambal Kacang, ....ada plak serunding, perghhh..terbaekk
Lepas raya plak, bila timbang mulalah salahkah diri sendiri
ehehehehe, nafsu makan memang takleh nak tolak kan bila raya
semua nampak sedap ajer...semua nak dicubaaa
belum dengan kuih raya dan segala maleee kek bagaii
yang pasti air gas menu utama di setiap ghumaahh...
walhal memang elak minum air gass kalau hari bebiasa
tak perlah sesekali jer..pastu bile balik umah bilas ngan air kosong
melantak-melantak juga korang yer...tapi kesihatan perlu dijaga.
jom layan gambar-gambar kat bawah ni..
sebab da tak de idea nak menaip...
semoga raya korang bertambah ceria, okeh!!

Tema Kelabu ni umah iolsss...

Inilah keluarga kecil kami...seronok beraya kat kampung kan..
Adik lelaki kesayang...yang cinonet tu lah anak buah iolss
mulut boleh tahan happening okeh...pening nak layan


Dalam kereta pun sempat nak selfie kan...
maklumlah sana sini jem ajer..otw beraya ke muar
r
Tema Royale Blue di rumah mertua
Pic ni aku gabungkan tahun ni mak mertua beraya dengan adik yang bongsu sahaja
memana yang da berkahwin beraya di rumah mertua @ ikut suami masing-masing
memandangkan suami iols lelaki tunggal, so iols sorang jer menantu perempuan, yeahh!
kebetulan family mertua memang ramai kaum kerabat...
bertambah seronoklah raya kami



Tema Royale Blue tahun 2014 (belah mertua)
Ini lah kakak-kakak ipar dan adik ipar sayaa!!! ceria kaannn!!
ehehehe tersipu malu...ekekekek masa ni sibuk melayan tetamu
ada open house merangkap birthday celebration untuk anak buah...
senang jer sekali buat majlis...so sesambil berayaa le kite


Sebahagian daripada keluarga besar sebelah suami...
lihatlah keceriaan kami

sibuk nak bermonopod...menjadi  kegilaan kan bile selfie ni!

Kasi caaann laa tuan tanah ekekekeke!!
Selamat Hari Raya uolss..

Rendang pertamaku!!

Thursday, August 7, 2014

selamat hari raya korang semua..(pembaca blog iols la yerk)
macam mana raya korang? meriah tak? ke suam-suam kuku ajer
iols..alhamdulillah meriah...
almaklumlah tahun pertama beraya ada suami
jakun gak la sikit..ekekekeke
tapi nasib persiapan da dibuat awal-awal lagi
jadi tak de la haru biru pagi raya tu
mana taknya, baju raya aku da siap2 gosok dari rumah lagi
semua aku da matchkan mengikut warna masing-masing
so bila nak pakai tinggal sarungkan ajer..
tapi hari ni aku bukan nak share cite pasal baju raya ke gambar raya
aku tak sabar nak ceghita pasal masak rendang okeh
alaaa rendang..rendang yang kita makan pagi hari raya tu
nampak sangat aku ni memang jakun kan
mana tak nyaa...orang baru first time buat...
itu pun atas permintaan En Suami yang teringin makan rendang katanya
tak puas makan masa hari raya ler tuh kan
so, untuk newbies macam saya yang baru menjinakkan diri bab masak ni
iols teruja nak share resepi kat uols...
senang jer rupanya...



RENDANG KASIH SAYANG

1/2 ayam (ikut suka nak masak banyak mana ayam)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai (dihiris)
seinci lengkuas
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan putih + jintan manis
1 sudu kecil kerisik (leh cari kat paso jer senang)
5 biji lada cili
1 sudu lada kering (dikisar)
1 biji kelapa (ambil santannya)
1 sudu gula (bergantung kepada korang)
1 sudu kecil rempah kari
2 sudu air asam jawa
sedikit garam
sedikit minyak

Cara Memasak:
1. Kisar bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, kunyit, serai, cili dan cili kering.  (Cili kering biasanya kisar berasingan sebab prosesnya lain sikitkan.)
2. Goreng ketumbar dan segala jintan tersebut di atas dengan api yang kecil sehingga naik baunya. Jangan dibiar hangit yer..nanti kang pahit plak rendang uolss.  Kemudian, kisar halus kesemuanya.
3. Campurkan ayam dengan bahan-bahan yang dikisar di atas dan masukkan sedikit rempah kari. Korang paham tak apa iols tulis ni yer?..Gaul sehingga sebati dan diperapkan lebih kurang sejam.  Lagi lama perap lagi sedap sebab rempah sebati dengan ayam tu.
4.  Masukkan sedikit minyak masak dalam kuali dan masukkan ayam yang diperap tersebut dan disusuli dengan santan yang diperah dari kelapa nan sebiji tu.
5. Masak dengan api sederhana besar sebab nak elakkan rendang berkerak dan hangit.  Kena rajin untuk jaga kuah dan balik-balik kan ayam dalam kuali tu.  Setelah agak empuk dan korang tengok ayam hampir masak, masukkan air asam jawa dan gula serta garam mengikut citarasa korang.  Bagi yang suka manis tu, lebihkan la gula..
6.  Setelah nampak naik minyak, dah boleh angkat rendang tersebut.  Masaklah iaaa...
InsyaAllah, sedaplah rendang kita yer puan-puan.

Amacam??..senang tak???
Korang cubalah...Mana tahu berjaya
Encik Suami belasah berpinggan-pinggan okeh
Lulus katanya...Alhamdulillah...

Semoga berjaya korang!!
Byeeee

checklist sebelum balik raya

Wednesday, July 23, 2014

tak bape hari lagi da hari raya
mesti persiapan sekarang tertumpu kepada barang-barang penting untuk dibawa bersama
pastikan jgn ada yang tertinggal satu pun sebab akan spoil kn mood raya 
mana taknya, time kita nak pakai time tu lah mende tak de kan
so lebih mudah kalau uols semua sediakan checklist..
ahkak memang sentiasa ada buat checklist..
kalau setakat nak mengingat dalam kepala ni, memang banyaklah yang tertinggal
lelebih plak balik kampung sebab nak beraya, bukan nak balik sesaja kan...
so, tak salah kalau rajin-rajinkan tangan tulis checklist barang yang penting
dan checklist tu bukan hanya senarai barang yer adik2....
tapi senarai perkara-perkara yang perlu dibuat sebelum meninggalkan rumah
antaranyaaa.....

1. Pastikan semua barang-barang keperluan hari raya dikumpulkan setempat seawal seminggu sebelum pulang ke kampung halaman.  Bukan nak tunjuk beriya tapi mudah sebab masa tu korang tak sibuk dan boleh berfikir secara normal, kan mudah kalau mende tu da tersedia.  Nanti da dekat-dekat nak balik baru nak mencari, buatnya hilang ker...dah makan masa nak mengemas barang2..antara



  • barang-barang keperluan hari raya tu macam, baju raya lip lap korang...wajib bawa!..
  • keperluan mandi, perfume dan alat mekap..wajib gak tu!..
  • pakaian dalaman korang...hah....kena amik kira tauu
  • handbag dan kasut raya....sanggup ker beraya togel macam tu??
  • tudung stailo-stailo yang harus disarung untuk dipadankan dengan baju cantik korang tu, jangan lupa
  • kamera atau gadjet2 yang perlu...dah bawa gajet tu jangan lupa chargernya juga..
  • pakaian basahan untuk dirumah..takkan doplohpatjam nak pakai  baju broket jer kan
  • lelain tu, ikut koranglah nak letak aper...




2. Pergi hantar servis kereta terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan pulang ke kampung, kita kena gak make sure kereta kita dalam keadaan selamat semasa perjalanan dan berhari raya tanpa sebarang gangguan.  Kebiasaannya da dekat-dekat raya pusat servis akan sibuk so pepandai korang bajet masa untuk buat appointment untuk servis..Ini pun perkara wajib yer...check semua!..minyak itam ok tak?..tayar ok tak?..disc break macam ner...segala macam perlu diambil kira....lepas dan servis kereta, biasanya ahkak suka untuk hantar cuci sehari sebelum balik kampung...kalau kereta bersih kita pun akan selesa..lagipun nak beraya dengan kereta comot macam tak sesuai la dik oii...kalau orang nak berpakaian cantik, kereta pun nak gak sama dengan tuannya kan...so cucilah kereta anda supaya menampakkan anda juga bertambah seri di aidilfitri nanti...InsyaAllah

3. Pastikan setiap pintu rumah dikunci dengan rapi.  kalau ada letak dua tiga padlock pun ok gak..padlock ye bukan steering lock!!bukan aper..malang tak berbau, so extra precaution tu tak salah malah lebih baik..bukan? adalah lebih baik untuk maklumkan ketiadaan semasa di rumah dimaklumkan kepada pihak berkuasa, leh la mereka menengok kan kawasan umah kita kan..kita nak gak balik kampung dengan hati senang..tak gitu???

4. Jangan lupa untuk pastikan kepala gas memasak di rumah kita dicabut semasa kita tiada dirumah.  Alah, lagipun tak de sapa nak guna kan..so cabut jer untuk mengelak sebarang perkara yang tidak diingini berlaku..begitu jugak dengan barangan elektrik...mana yang ada bibik kat uma tu,  pesan sesiap untuk pastikan segala mala peralatan elektrik yang tak digunakan dicabut.  Kalau tetiba masa kita tak de kat uma ada ribut petir ke...dah rosak tv kita kan..so tanggalkan yer...tak lupa juga kalau ada melanggan surat khabar tu, beritahu yang anda tiada dirumah, sebab penjenayah boleh tahu jika rumah itu ada penghuni ke tak...iyer lah kalau tengok surat khabar melambak kat depan uma da beberapa hari kan...


5. Jangan kedekut untuk pasang sekurang-kurangnya satu lampu di luar atau di dalam rumah atau kedua-duanya sekali semasa ketiadaan anda...ahkak biasa pasang kat luar jer..so tak de la gelap gelita rumah kita kan bila malam tuu..kalau ada jiran-jiran kat sebelah rumah tak pulang ke kampung, leh la ringan-ringan kan mulut untuk pesan kat depa tengok-tengok kan umah...inilah fungsinya jiran kita kan...saling tolong menolong antara satu sama lain...

Seterusnya, pesanan ahkak kepada pemandu-pemandu, memandulah dengan berhati-hati dan bertimbang rasa.  Cabar mencabar di jalan raya bukan perkara mulia, Berhemah dan bersabar adalah amalan mulia.  Pastikan juga tidur yang cukup bagi mengelakkan badan keletihan semasa memandu kerana ia akan mengundang musibah kelak.  Berhenti untuk berehat sekiranya perlu.  Moga kita akan dapat beraya bersama keluarga dan selamat dijalan raya..InsyaAllah..
SELAMAT HARI RAYA SEMUA!!!....



Yeahh...da nak raya!!!

Tuesday, July 22, 2014

Selamat Berpuasa dan Selamat Hari Raya...
Mesti korang da excited kan nak beraya..
Persiapan macam mana? da ada 90% ker
atau tinggal start kereta dan jalan jer kekekeke
memang bebetul excited tu eheheh
tahun ni iols tak dapat cuti banyak tapi oklah sebab cuti raya da tengah-tengah
dan tahun ni excited sikit sebab kena bahagikan cuti hari raya kat dua tempat
agak terasa gak lah sebab selalunya cuti dimanfaatkan sepenuhnya kat uma mama 
tapi kali ni saya da ada mak mertua yer...so kenalah balik kat uma mertua jugak
nasib baiklah dekat jer..tak perlu nak bersesak-sesak meredah jem kat highway
seronok bila cerita pasal raya ialah seronok bergaya dengan baju baru yang sedondon
apa tema warna raya korang?,,,
mestilah mengikut citarasa masing-masing kan
selain baju raya, kita mesti tak sabar nak tunggu masa untuk berkumpul dengan sanak saudara
maklumlah, ada yang duduk jejauh, masa ni lah masa yang sesuai untuk bertemu
kalau dedulu kekecik main sesama, bila da besar memasing da berkeluarga
so, masa hari raya lah berjumpa kembali kan?...
hah, tak lupa gak masakan raya...
ketupat ada, lemang ada, rendang ada, lodeh ada, kuah kacang ada, lepat ada
pendek kata bermacam-macam juadah tersedia atas meja...
makan jer memana yang berkenan di hati tapi awas, takut berat badan makin naik nanti
kalau kat uma aku, sehari sebelum raya tu memang macam kenduri
ayah akan sibuk mengisi beras dalam ketupat sebab dia memang melarang orang lain amik tugas tu
dia risau kalau-kalau ketupat dia keras...hah...ko tengok laaa...
tapi tahun ni dia da ada assistant nak menganyam ketupat..ehehheeheh
dan biasanya kami perempuan-perempuan kat uma tu akan sibuk memasak
mak aiii, mama kalau masak macam nak kenduri
biasalah, kan nak tukar-tukar juadah..jadi kena masak lebih
kat situ lah kemeriahannya nak berhari raya kan...
masa tu lah nak sibuk semua kat dapur..mana yang anak kecil sibuk bermain
kebiasaannya mama akan masak, ayam masak kari atau masak merah, rendang ayam, kuah kacang,dan lodehh...yummy...aduh baru tulis dan terliurr...
semua yang kat atas tu aku tak pandai masak ekekeke...ahahha acaner tuhh
tahun ni merupakan tahun pertama aku sambut dengan En Suami..so excited terlebih
memacam persiapan dah dibuat, tetapi secara sederhana jerk...ikut kemampuan
tak perlu nak membazir untuk sambut aidilfitri yer kengkawan,,
ikut kemampuan kita jerk...jangan nak berhutang semata nak beraya..tak elok tuuu
yang wajib kita dahulukan...kalau ada lebih tu apa kata bersedekah kepada golongan yang memerlukan itu lagi mulia dan digalakkan..
iye lah, kekadang dalam keseronokkan kita menyambut aidilfitri 
masih ada golongan yang kurang berkemampuan menyambutnya
tetiba emo plak bila mengenangkan golongan-golongan ni...
tahun ni, kami datang semangat nak memasang pelita raya kat depan halaman rumah
so pi kedai RM2.00 jerk cari pelita...nak beli banyak macam pasang sekejap jer..
so kami decide beli 5 jer untuk buat ada-ada jer kat halaman uma tuu
ehehehe kalau kat kampung, pada 7 likur da sibuk pasang pelita kan...
so kami pun kekononnya nak fefeeling desa gak laa ekekeke


bukan senang wey nak tengok orang pasang pelita kat bandar kan..lagi plak kawasan uma aku tu jenis terang benderang...memang tak lah tetiba nak pasang pelita
tapi pasang jer sebab nak amik mood beraya tuu...ada gak umah jejirang lain yang pasang lampu kelip2 tu memasing ada cara sendiri nak memeriahkan uma mereka ikut cara mereka kan..
ok, kite cerita bab kuih raya plak...
wahahahha, ok iols tak buat kuih raya dan tak reti buat kuih raya...
tahun ni baru ada 2 jenis jer yang beli...itupun iols pilih kuih tradisional sahaja
tak mo kuih kale-kale tapi rasa sama...biarla kuih iols sikit jer tapi shedapp..
(wahh kompiden)
tapi iols da terfikir nak google-google resepi kuih raya yang senang dan mudah
kot-kot dapat sejenis dua ker..da kira alhamdulillah lah kan buat hamba yang newbies dalam bidang ni 
tengok kat insta orang lain, depa da sebok dok buah kuih raya...
iols lom datang mood lagi ni
sesambil korang google resepi kuih raya tuu...cer korang tengok video ni...serius best dan mengingatkan zaman kecik-kecik kita sambut raya...



bye uols....selamat berpuasa untuk hari ni....
















grooming belakang rumah!

Monday, May 12, 2014

Assalamualaikum semua...
selamat hari ibu buat semua ibu-ibu di dunia ini
(esp yang baca blog ni laa....)
ada yang kata tak leh nak sambut mende-mende macam ni
tapi pada saya setakat nak meraikan ibu bersama keluarga
tanpa ada melakukan perkara-perkara yang menyalahi agama
tak salah, sebab nak harapkan setiap minggu berkumpul sesama
nak potong-potong kek bagai, memang tak de la kan
so apa salahnya pilih satu tarikh yang boleh buat mende tu serentak

tahun ni saya da ada dua ibu...
pertama ibu sendiri dan kedua ibu mertua
alhamdulillah, 
anugerah terindah Allah pada saya apabila dikurniakan ibu sebaik ini..
moga Allah sentiasa limpahi kedua-dua ibu saya ini dengan kasih sayang
Allah pelihara mereka dari perkara-perkara tidak elok
Allah menjaga mereka seperti mereka menjaga saya dan suami..InsyaAllah
tanggungjawab bagi seorang perempuan untuk menghormati dan menyayangi ibu mertua
seperti ibu kandung sendiri yer...
so jangan ambil mudah perkara ini
so terima kasih buat Mamaku Puan Kasmah Binti Long
dan ibu mertua ku Puan Shamshiah Kamar Binti Abdul Razak Ali
Alhamdulillah juga dapat ibu mertua yang sangat baik dan sporting
ekekekeke...tak de la kekok sangat bila menjadi diri sendiri...


pic kat atas tu la wanita yang istimewa buat saya..
tiada galang gantinya mereka kat dunia ini
moga mereka juga berbangga memiliki saya di dunia ini...ameen

last weekend  saya tak ke mana
kebetulan Mama saya datang sebab ada kursus umrah di Bangi
so tak de la sunyi sangat dan dapatla saya wish depan-depan dia
tak de special treat pun for her...just hang out for having dinner together
mereka ni tak minta pun untuk dibalas dengan wang ringgit
cukup sekadar tanda ingatan dan kasih sayang seorang anak buat ibunya
tapi yang bestnya bila Mama ada kat rumah, saya cuma order jer makanan
eheheheh sepatutnya saya buatkan Mama special breakfast
tapi terbalik plak bila bangun-bangun Mama da siapkan breakfast..thank u Mama!

sekarang ni saya dan suami memang gile men'deko' rumah
tapi tak de lah deko macam Eric tu..lom mampu lagi
sekadar deko mengikut kemampuan sahaja
so sabtu yang lepas, masa tunggu Mama dan Ayah abis kursus
saya pun singgah ke nurseri di area Sg Merab tu...
memang berbaloi dengan bajet kami yang ciput itu...so rasanya lepas ni kami akan datang lagi
boleh la menambah apa-apa yang perlu
kadang-kadangkan tak perlu pun berhabis untuk cantik
cuma kena pandai susun atur hiasan tersebut jer bagi kemas dan menarik
kebetulan kat kawasan rumah saya ada kontraktor yang akan uruskan landskap 
so nampak la sikit teraturnya...kalau nak harapkan sendiri buat memang semak samunla jawabnya
laman rumah perlu kemas sama macam dalam rumah...
lagipun ini salah satu cara kita dapat keluarkan peluh
nak harap buat aktiviti riadah sentiasa, memang malaslah kan
lepas balik kerja terus memerap dalam rumah dan itulah rutin harian


picture kat atas tu ruang jalan belakang rumah saya
stail rumah kat sini semua tak berpagar
sapa tinggal di putrajaya mesti tahu kan...
ada sedikit kerisauan gak sebenarnya tapi harap-harap tak de perkara yang tidak diingini terjadi
tak dinafikan setiap kali lonceng rumah saya berbunyi saya berdebar nak buka
mana taknya, buka pintu terus terjojol muka orang tu
kalau kita kenal, oklah..mana tetamu yang tidak dikenali macam mana kan?

ini gambar belakang rumah...korang jangan tertipu yer..sebab luar ni semua kontraktor yang uruskan
kebetulan kami baru pindah kat area ni, so just grooming mana yang perlu sahaja
saya memang tak suka semak samun sebab rimas
so aku nak simple-simple jer hiasan luar rumah tu
sesuai dengan jiwa ahkak yang simple ni

ini hasil tangkapan aku kat kebun bunga tu..
tolong jangan tanya saya nama bunga kat atas ni...
cuma kalau tak silap yang macam daun kelapa tu groca 
dan yang bunga purple tu lavender...
aku pun tak yakin bunga purple tu tahan berapa lama 
sebab setiap kali aku beli pokok yang bunga comel-comel macam ni 
memang tak tahan lama kat tangan aku..
so kita doakan pokok ni umur panjang yer...ehehehehhe

inilah pekebun tegar yang menjayakan sesi grooming pada pagi itu...
kerahan tenaga telah dilakukan untuk kepentingan bersama...
ahkak macam biasalah tukang snap pictures jer..ehehe
kami baru nak belajar menghias rumah sendiri...
selalu tengok uma orang jer
so sekarang kena kumpul duit sesikit untuk dihabiskan kat hiasan rumah
sekarang ni pun saya suka cari majalah dan google kat internet hiasan-hiasan yang menarik
saya rasa tentu ramai yang ada minat macam saya...berbaloi kan cantikkan rumah
hati senang jer bila tengok rumah in a good condition and put the thing at the proper place

sampai di sini dulu coretan saya...moga bertemu dilain kali
saya sekarang memang tak banyak masa nak update
busy sikit dengan study...ada masa kita jumpa lagi...bye!


hilang!!!!!!

Wednesday, March 19, 2014

huh...(lap peluh)
ok, hari ni entry pasal sakit hati dan sedih....
sedih dan frust giler dengan service kedai AL-MUGHNI
kenapa dengan kedai ni...
aku sekadar nak luahkan perasaan laa...
korang rasalah kan kalau korang ditempat aku
agak-agaknya naik hantu tak?
dipendekkan ceritanya
hari tu aku gi hantar tempahan jahit baju
memang aku tak pernah hantar jahit kat sini
 >>>AL-MUGHNI, Bandar Baru Bangi<<<






















tapi bila tanya kengkawan, depa ada recommend tempat ni
ok.fine!...aku pun gi lah hantar 3 pasang baju untuk dijahit
salah satu baju tu, ialah baju hantaran masa nikah haritu
wahhhh....hati membuak2 laa kot2 leh siap before raya
bila tiba masa yang ditetapkan siap
bile datang kedai, baju tak der...
ok, tarik nafas lega lagi sebab depa kata baju ada kat factory
ok, relax beb, relax....
lepas seminggu, ke seminggu sepi
hanya dapat sms yang mengatakan sedang cari
selepas da penat nak tunggu sedang cari tu
aku pun bagi kata dua...kalau tak jumpa nak buat report..
then, baru diaorang bagitahu baju aku hilang...
what???....hilang okeh hilang...(rasanakpitam)
baju tu pada aku very special...
it's not about the money la brother!!!!
diaorang offer aku untuk bayar...(akuterdiam)
korang, sedih okeh..sedih sebab baju tu ada sentimental value pada aku
may be diaorang ingat baju biasa-biasa
tak de lah mahal sangat sampai berbelas ribu...
and even tak cantik pun kat mata diaorang
tapi even doploh hinggit pun, tetap bermakna pada seseorang kan?
alasan diaorang, tempahan terlalu banyak...
hellooo, kisah ape pun aku dengan baju banyak tak banyak
tapi kecuaian yang takleh nak diterima akal
aku pun bukan tak pernah hantar kat butik
malah butik lebih hebat lagi kalau nak dibandingkan
tapi korang buat main-main amanah yang diberikan
dahla peniaga tu pun Bangla...aku tak pastilah dia pekerja atau owner
tapi terdiam aku sekejap selepas terima panggilan dr owner kedai
owner kedai tu Perempuan Melayu dan dia bgtahu dia mak tiri kepada si Bangla ni
tapi paling tak boleh blaaa bila dia bgtahu
baju aku memang HILANG...huwaaa..sedih wey
kalau setakat baju biasa-biasa pakai pergi kerja tak per
tapi, baju yang ada nilai yang sangat tinggi bagi aku
aku masih tak putuskan sama ada nak terima duit yang di'offer' sebagai ganti rugi
hati masih nak baju tu jugak..tapi apakan daya jika bukan rezeki aku
aku kena redha jugak kan....(sedih)

MH370

Friday, March 14, 2014

sesungguhnya seperti diketahui umum, Malaysia kini sedang bersedih
aku rasa semua orang akan ada rasa sedih bile kita kenangkan pesawat MH370
sesapa pun yang pernah merasa pengalaman berada di dalam pesawat
pastinya akan dapat merasakan atau membayangkan bagaimana keadaan mereka ketika itu
namun, kita masih tidak berhenti berharap agar ada peluang dan harapan buat keluarga mangsa
memang kita tidak pernah mengenali antara satu sama lain
tapi aku dapat rasakan kesedihan dan berdebarnya ketika mengetahui tentang berita buruk ini
masih aku ingat lagi, pagi sabtu lepas iaitu 8 Mac 2014 ketika aku dan suami baru nak keluar sarapan
tetiba dapat telefon yang meminta suami ke KLIA untuk mesyuarat tergempar tentang MH370
hari demi hari pelbagai spekulasi keluar dan semuanya tidak benar
sehingga ke hari ini, ia menjadi semakin misteri
jika mereka diluar sesuka hati menempelak usaha negara untuk misi mencari dan menyelamat
aku sebenarnya berasa sedih dan sedikit marah kerana mereka hanya bijak berkata-kata
mereka tak tahu betapa pihak-pihak terlibat bersengkang mata siang malam
dikerah keringat dan usaha untuk mencari, dan meninggalkan keluarga demi misi negara
melihat En. Suami yang pulang lewat malam dan keluar awal pagi
dipejabat pula mesyuarat pagi petang hingga ke malam
mereka cuba merungkaikan kekusutan dan misteri yang melanda berdasarkan norma logika
kesian dan dapat rasa kepenatannya..apatah lagi mereka yang berada ditengah lautan dan di udara
saban hari, aku lah jadi peneman setia mendengar apa jua yang boleh dikongsi rahsia negara
apa yang aku boleh katakan, teruslah berdoa dan pasrah sekiranya jawapannya nanti bukan manis dan suka untuk didengar...
sesungguhnya ada perancangan yang lebih terbaik selain manusia
Dia penentu segalanya atas setiap apa jua yang berlaku
hanya doa-doa kita yang akan didengar olehNya
secara jujurnya, aku akan sebak bila terbaca status-status mengenai MH370
selain mengikuti perkembangannya melalui media, aku suka suka mendengar dr En. Suami
ujian buat negara khususnya...semoga kita rakyat Malaysia akan bersatu menghadapi semua ini






MH370
kami menanti kepulanganmu walau dalam apa jua keadaan
kami redha dan pasrah...

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS