"sebelum dan selepas"

Monday, January 13, 2014

sebelum dan selepas....
aiiii sejak dua menjak ni asik-asik cite pasal kawen ajer kan
naik berbulu plak nak membaca yerkk...ehehehehe
bagi sesiapa yang akan menempuh dan baru menempuh alam baru
pastinya tertanjat-tanjat gegel lagi laa dengan mende-mende ni
bukan aper, kalau dulu dok pikiaq pasal diri sendiri
but now, we have to think about two people in the same house
wahhhh, memacam ragam korang akan nampak okeh
but, normal la kan proses mengenali memang menyeronok kan
erm, ada yang masih malu-malu kucing lagi..
nak sedawa pun kalau boleh telan balik..ekekekek
nak kentut pun kalau boleh tahan sampai kembong
tapi lelama pasti akan kembali normal semuanya kan
ialah, pasangan itulah yang korang akan hidup selama-lamanya
takkan sampai kertu korang nak kaberline lagi  kan...
hishh...tak sesuweii okeh

sebelum kawenn...
kalau dulu boleh bangun ikut sukahati korang kan kol baper
kalau agak-agak tak nak bangun pun tak kisah
tapi selepas kawin
korang berani nak buat cengitu,,,
mau bangun-bangun tengok da ada kat sebelah tong gas
kena gagahi jua untuk bangun awal dari suami
sesiapkan apa yang patut, mandi wangi-wangi
dan make sure kenalah siapkan sarapan untuk isi perut kan?
jangan plak tengok suami tak bangun lagi, kite pun ikut sama
tak sesuaiii yerr adik-adikk......
memula tu memang pelik tapi benar laa
tapi lelama nanti akan faham tanggungjawab dan peranan seorang isteri















sebelum kawenn...
selalunya kalau dok uma, mesti korang pakai baju ala kadar jer kan
baju hijau gambar arnab dengan seluar belang-belang harimau jaman 80an
tapi bila da kawen, itu semua kena pikirkan iyer
sila cari pakaian yang serasi dan seirama untuk dipakai
tak perlu lah nak menyeksi memanjang dok umah
yang penting, cantik, wangi dan sedap mata memandang
jangan plak, tengahari buta korang pakai dress...terkojut plak cik abang nanti
tapi paling penting kena sentiasa wangi dan rapi sepanjang masa...
kalau boleh baju kelawo tu kurang-kurangkan lahh
unless, memang taste suami korang bila isteri berbaju kelawo nampak comel ajer..ekeke
kalau cam tu, memang korang simpan stok baju kelawo pelbagai kale dirumah yer...
















sebelum kawen..
bab masak memasak ni biasa korang mesti expert kan?
hish..nama pun perempuan takkan masak memasak tak reti kan
ehehehe sebenarnya aku pun tak pakai masak gak
boleh la masak untuk kenyangkan tekak sendiri
tapi selepas kahwin, aku gerenti korang mesti terer
nak ke tak nak ke  tetap kena masak okeh
so, cara paling best untuk membuatkan memasak tu satu hobi
korang kena kumpul barang-barang dapur kegemaran korang
contohnya..cutting board kale pink...pisau kale pink...serba serbi kale pink
menarik kan?....mulakan dengan mende-mende simple jer dulu
lelama korang mesti minat punyaa..
macam aku nih, kalau dulu beli tupperware rasa macam tak rock
sekarang ni macam best jer tengok koleksi kat dapur tu warna senada
ko tengok,,,da gaya makcik-makcik kan bile kawen..ahahahha
tapi mak cik rock okeh....eheheheheheh



















sebelum kawen...
ada yang sebelum kawen mandi 3 hari sekali...ade ke??
tapi sekarang ni kena mandi selalu yer,,
bukan sebab mandi wajib laaa...mandi untuk wangi2
bangun pagi kena mandi, gosok gigi, shampoo rambut...pakai bedak sikit, perfume sikit
janganlah korang lantakkan jer macam masa bujang..
dulu sorang sekarang berdua yer adik-adikk...etika kena jaga
pesanan ni bukan untuk orang yang baru kawen ajer..tapi yang lama pun sama
jangan la ingat da basi tu, tak perlu jaga penampilan..
lelaki sekarang ni kena bijak untuk menjaga yer....kena sentiasa cantik dan rapi di mata mereka
tak guna gak kalau cantik jer tapi pemalas pun tak guna
tanggungjawab isteri hendaklah memastikan keperluan suami terjaga
memang letih kekadang kalau melayan karenah ni tapi kena ingat yang syurga dibawah tapak kaki suami
so, buatlah dengan ikhlas, insyaAllah suami akan sayang banyak-banyak
tak salah manjakan suami sebab dialah orang yang jaga kita
hargai suami anda.....wahhh macam iklan plak kan?

oklaa...daaaa...
xoxo

Sepetang di Bukit Tinggi

Friday, January 10, 2014

Jom jalan-jalan....
bestkan dapat jalan-jalan...laju jer duit terbang
bila balik-balik terus miskin rasa ekekeke
so nak jejalan pun kena ada planning okeh...
kena ada duit saving sendiri untuk percutian setiap tahun
maybe boleh asingkan small amount
just for your special vacation
bukan perlu spend banyak-banyak pun
cukuplah 10% dari pendapatan bersih bulanan anda
jika ada lebih, bolehla saving lebih...mudahkan?
zaman sekarang ni semua nak kena gunakan duit
tapi kalau dulu, rasa mahal gile nak beli tiket kapal terbang
tapi sekarang banyak da penerbangan tambang murah
yang offer macam-macam
just bayar dan bercuti jer yer...
sediakan duit berbakul-bakul sudaaa
mana yang da berkeluarga tu kena menyimpan lebih..
mana nak duit sekolah anak-anak,
mana yang kena bayar service kereta,
mana plak sakit pening keluarga,
pokok pangkalnya perancangan kewangan memang penting okeh

cite bagai-bagai ni sebenornya mukadimah ajer
padahal nak share cerita gi Bukit Tinggi ajer pun
alaa...mana mampu nak bercuti jejauh pun
dekat-dekat ajer mak mampu okeh
percutian yang tak perlu bermalam pun
just boring-boring tak tahu nak buat aper
terus terpikir nak jalan, then start keta jalan
rumah mak pun tak baper jauh dengan lokasi ni
perjalanan mengambil masa lebih kurang 1jam 15 mins
dekat kan?...aper jauh ker?...eheeheheh
tapi sedia maklumlah perjalanan kat MRR2 tu ko jangan sangka sangat
kekadang jarak 2km pun sampai sejam okeh...sila sedia mental dan fizikal
untuk pengetahuan korang, bagi korang-korang yang da biasa tu takyah la kan
kat Bukit Tinggi ni ada a few places yang menarik laa...
dulu aku rasa mcm sejuk kat sini tapi aritu gi macam tak sejuk pun
bebiasa jer suhu dia lebih kurang 27c ajer....
kewl la kan
antara tempat menarik, ada Rabbit Farm, Colmar Palace, Japanese Village
pas korang sampai tu, korang akan lalui satu pondok tiket
kena bayo tiket okeh, tak de nyer nak free of charge
tiket untuk dewasa ialah RM12 per person
untuk kanak-kanak rasanya separuh harga la kot...senang kira kan
pastu korang leh driving atau naik tram diaorang..
leh la pusing-pusing atas bukit tu bagi menikmati pemandangan alam semulajadi
kebetulan masa aku gi tu Krismas..
(cerita lama ghupernya ekekekke)
so ramai gak la pengunjung masa tu..
tapi tak le seramai kat Genting Highlands yer
aku suka kalau tetime bosan ni gi tempat-tempat cool macam ni
tak gemar plak nak ke shopping mall...rasa cam crowded sangat okeh
semak kepala tengok orang reramai...sesekali nak layan jiwa gak auww
ni la agaknya faktor umor kalau da tua ekekekeke (jiwa tetap muda)..setuju?


haruslah ada post-post gedik tuan blog kan?....
sila tutup mata kalau nyampah nak nengok yer..eekekekek
ni pic masa kat Rabbit Farm tu tapi sekarang 
da tambah dengan binatang-binatang lain daa, 
muka sangat kagum dengan binatang okeh...
walhal coverline sebab takut rusa tu datang gigit aku..
maklumlah peha macam batang kayu kan...auwww...menciiii

korang layankan ajer laa.....
ahahahhaha dah tak de model lain nak letak..
nama pun tuan blog kan?

auw...fefeeling cam oberseaa la kononnyaa...
nak gi obersea tak tahu bile kan..
so gi jejalan dalam Malaysia pun da kire hebat ekekekeke...
dan tak kurang cantiknya yerr adik-adikk

post terakhir kenalah control cun sikit..
tak gituuu ekekekekeke

oklah korang...selamat berhujung minggu buat semua
ingat pesanan ahkak, jaga diri dan hiasi peribadi...
senyum-senyum selalu baru nampak mudaa...auww curlast!

Assalamualaikum semua!

happy new year 2014

Wednesday, January 8, 2014

happy new year to everyone (for those are reading this blog)
wahh, berkajang-kajangkan azam tahun baru
azam tahun lepas da tercapai  ker?
pada sesiapa yang da tercapai tu...uols memang kewl
kalau tak tercapai lagi, sila cuba dan pertingkatkan usaha okeh

tahun 2013 meninggalkan kita..
this year, ada sikit perubahan dalam kehidupan aku
dulu seorang, sekarang berdua
wahh, berganda-ganda la kan...
berdua lebih  baik kekdahnya
tapi this year, rasa sayu plak meninggalkan 2013
sayu sebab banyak sangat dugaan yang besar jadi pada aku tahun 2013
macam-macam aku rasa dan alami masa tahun 2013
namun, alhamdulillah penghujungnya memberikan sinar pada aku
siapa sangkakan...perjalanan hidup kita ni ditentukan oleh Allah
kadang-kadang nampak sukar nak percaya 
tapi itulah sebenar realiti yang berlaku
walaupun adakalanya ia bertentangan dengan kehendak manusia
tapi siapa mampu melawan ketentuan Allah...Allahuakhbar!
today, we are happy 
berkat doa merekalah kami happy sekarang ni...alhamdulillah

semoga tahun 2014 
ini akan lebih memberi makna pada aku dan suami
doa yang baik-baik ajer untuk kami...
melayari bahtera perkahwinan ni bukan mende mudah 
kena ada banyak tolak ansur
fahami dan  memahami pasangan
proses mengenali tu kadang-kadang ada perselisihan faham
tapi, kita perlu menerima pasangan kita seadanya
terima kelemahan dan kekurangan yang ada tanpa rungutan
apa-apa pun selamat tahun baru untuk korang yer
aku doakan semuanya baik-baik sajer

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS