Amsterdam City Tour

Tuesday, March 29, 2016

harini saya nak cerita pengalaman semasa di Amsterdam
tour city kiteorang naik boat menerusi terusan keliling Amsterdam
korang ada dua options, satu naik bas dan kedua naik boat
sooo, kalau naik bas macam dah biasakan lagi pun time sejuk-sejuk ni harus membeku
so decided naik boat...boat dia besar gak dan dalam tu siap ada bar sekali
kalau tak silap saya sekali tour tu harga tiket lebih kurang 24Euro
boat ni akan berhenti di setiap station yang ditetapkan
so, kami keluar untuk jalan-jalan sekitar area tu...

dalam 15 minit boat tu akan bergerak semula tapi korang jangan risau kalau kena tinggal sebab korang leh jer naik memana boat yang sama warna, macam saya naik haritu Red Line, so boat merah semua saya leh naik dengan hanya menunjukkan tiket boat sahaja...
pemandangan sekitar tu jangan katalah, Subhanallah sangat menakjubkan....
perjalanan ambil masa lebih kurang 2 jam lah tapi korang leh gunakan sehari tiket tu
manalah tahu korang nak jejalan memana kan....so kira boat ni macam bas laa, pas shopping tu korang leh naik boat semulaa....mudahkan..? selain tu, trem pun banyak kat sana...trem ni korang leh jer gunakan map yg didownload dari internet atau korang leh dapatkan map kertas kat tourist information counter..mudah sangat pengangkutan kat sana
untuk tempat makan halal, banyak gak cuma kena rajin mencari, normally leh makan kebab yang pak arab jual, dan kami ada makan di restoran Malaysia, iaitu Wau Restaurant, so adalah nasi lemak rendang ayam, teh tarik bagaiii tapi the taste still different but you dont have much choices, then just telan jerlah kekekekek.....harga plak memang mahallah sebab currency, makan nasi lemak untuk dua orang dan teh o ais dan teh ais lebih kurang RM200.00 duit kitaa...pitam kannn!!! restaurant ni korang leh cari kat Asean Street,, senang jer uolss....

Selain tu, kat sana femes cheese okeh, segala tok nenek cheese ada kat sana, so sesapa yang minat makan cheese tu memang berbaloi untuk beli kat sana...aku beli gak satu tapi dok diam gitulah dalam peti ais ahahahhaha....tapi korang jangan berani-berani nak try ganja plak okeh...
kang tak balik Malaysia plak...ehhheheheh memang melambak-lambak tepi jalan, memacam bentuk ada kat sana, perisa pun pelbagai,,, ada tu macam lolipop jer tapi ganja...pitaamm!!
satu lagi attraction kat sana ialah Red Light District...ni memang favourite kaum lelaki...
aku yang perempuan ni seronok-seronok jer nak tengok...memacam size ada, ada tu comel, ada gak yang menyeramkan...tapi kebanyakkan lalu lorong tu macam tengok pameran jerlah...sebab diaorang separuh bogel dalam cermin-cermin ahahahahah..ok cukuplah citer takat tu je...kang korang tak sabar plak nak gi Amsterdam kan..ehehehehe

kebetulan kami nak gerak balik tu da almost sunset so view gile cantik korang...kesimpulannya memang cantik Amsterdam ni....driver kami sempat juga bawa ke area laut yang aras laut lebih tinggi dari darat...tapi ada tebing untuk menghalang air laut ni masuk ke darat, mau tenggelam Amsterdam ni...so Amsterdam memang negara yang berada di bawah aras laut....kalau sempat korang kena pergi tengok tauuu.....
during sunset.....Subhanallah cantik sangat

the one who i love the most....my partner in crime 

Sementara menunggu boat sampai...ni jeti 

Bagi chance lah ahkak posing sikit....

Madame Tussauds di Amterdam, saya tak berkesempatan masuk dalam tu tapi lebih kurang mcm kat New York aritu jer

Comel jer keta diaorang,...sorang jer leh naik...sesuai dengan jalan yang kecik kat sana

International Court Justice (ICJ), The Haque

Red Light District Area

Hard Rock Cafe Amsterdam


segala toknenek benih ada jual kat sini...tapi nak beli pon tak guna sebab tak sesuai tumbuh kat Malaysia.tapi jangan korang cecuba plak beli benih ganja...parah nanti


basikal merupakan barang wajib ada kat umah diaorang...jalan kat sana pun kecik, so naik basikal adalah praktikal...kalau korang nak sewa basikal pon boleh utk tour city tau...best jugak

masa saya di sana belum tiba musim tulip lagi..so hanya nampak tulip kat airport jer...tapi dapat bayangkan macam mana cantiknya kalau musim tulip ni...Maha Besar KekuasaanMu....

nanti ahkak share lagi pengalaman gi pasar kat sana tau...pasar diaorang besar dan bersih..
macam-macam ada jual kat sana...dan tempat best untuk shopping barang-barang branded yang murah,,,,hah senggih yer kaum perempuan kalau baca ni...okay korang..thanks sebab sudi baca...stay tune okeh!

No comments:

Post a Comment

chuppp!!!chuppp!!

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS