Statue of Liberty, New York

Thursday, April 28, 2016

kesempatan ke NY saya memang cukup gembira
walaupun perjalanan super jauh okeh....
kire ini antara perjalanan terjauh selain Hawaii
eh...entry Hawai dah abis lom yerk buat ekekeke
banyak beno tertunggak sebab haritu ada masalah sikit dengan blog saya
so reader sekalian, harap bertabahlah yerk
kali ni saya nak cerita pasal kunjungan ke Statue of Liberty
korang mesti tahu pasal monumen ni kan
selalu kat citer2 filem omputih ada terselit scene kekonon langgar kepala dia
ehehehehehe so kali ni saya berpeluang tengok depan mata...kagum sekejap
pepagi dah bersiap untuk keluar
pi naik subway sampai kat area Jeti untuk ke pulau kecil yang menempatkan SoL
maaf saya tak ingat sangat station mana berhenti...dah setahun berlalukan
pastu keluar dari subway tu terus beli tiket
banyak gak ulat tiket kat luar tu tapi beli kat kaunter lagi selamat
harga tiket $18 untuk ke Statue of Liberty
hehati dengan tiket palsu dan penipuan ulat tiket yer,..

inilah panduan map subway masa kami kat sana
mende ni semua boleh cari dalam internet dan gunakan telefon
kat sana memang lebih mudah sebab semua online
and even kalau beli tiket secara online lebih murah dari beli dikaunter
diaorang punya sistem memang superb laaa
tabik spring...

pepagi dah bangun untuk ke tempat ini....
maaflah tak berapa jelas sebab gambar dari jauh...kalau dekat memang tak nampak penuh
perjalanan naik boat lebih kurang setengah jam dari jeti
boat tu besar ala-ala feri macam tuh...
kena beratur pun boleh tahan panjang gak nak tunggu que masuk boat
tetapi memang osem tauu...besar dan gah tengok Statue of Liberty ni
ia terletak di pulau kecil yang berada di tengah laut...
menakjubkan adalah perkataan yang sesuai saya katakan


inilah New York.....
so, kat sini kena pusing satu pulau ikut arahan yang diberikan
selepas beli tiket, kami dibekalkan satu telefon
so, korang leh dengar sejarah pasal Statue of Liberty ni
pastu ada lah cerita-cerita sikit yang korang leh dengar dari telefon tu
tapi saya sempat dengar sikit jer sebab sebok amik gambar
yang tergantung kat leher warna hitam tulah telefon yang diberikan
tapi sebelum keluar kena pulangkan semula yer..jgn bawa balik plak
ehehehehehe....
ha tu dia..nampak kecik dalam gambar
tapi bila tengok real...beso gilee yerk
boleh naik kat atas tu tapi saya tak naik
sebab kena bayar lagi tiket lain untuk naik
kebetulan memang kaki dah penat nak jalan ekekek
berdua lebih baik!
otw balik tu ada singgah ke Ellis Hospital tapi saya tak turun dari bot
sebab memang dah tak larat sebab kepala start pening
sebab panas sangat....
kalau uols berkesempatan ke sini jangan lupa beli air lemon ni tau
memang terbaekkkk sangat...teringat-teringat sampai sekarang
inilah air yang saya katakan tadi...kedai dia ada kat jalan nak keluar dari Statue of Liberty ni
harga saya lupa lagii..ehehehe

haus sangat yer B....sepenuh perasaan sedut air tu

okaylah reader sekalian...
maaflah, saya cuba untuk upload video tapi tak berjaya
nanti saya cuba explore macam mana nak bagi jadi video saya tu
maaflah yer, saya budak baru belajar...ahaha budak sangat..mak budak da tu



Jalan Kaki di Kota New York

Wednesday, April 27, 2016

masa saya di New York memang payah sikit nak dapat tido lena
masih terikut-ikut dengan stail tido kat Malaysia
malam saya terjaga, siang saya tido
kebetulan masa kat sana, waktu malam panjang dan siang pendek
so jam 5 pagi dah cerah macam kol 7 kalau kat Malaysia ni
kol 5 pagi dah ajak Encik Suami jalan kaki kat sekitar hotel
kat sana memang diaorang bangun pagi untuk jogging sebelum gi kerja
patutlah diaorang sempat jogging bagai..kalau kol 5 da terang
kalau kita kat sini kol 5 pagi nak jogging pun seriau
gelap gelita kan...dan lagi best tarik selimut time-time macam tu kan?
saje keluar awal nak tengok sunrise kat sana
kami main redah jer...memana port cantik kami berhenti
kat sana memang bangunan mencakar langit semata
dan tahap kebersihan tu memang boleh dipujilah
jalan kaki pun rasa macam selamat jer kat sana
orang-orangnya pun mcm mesra alam
respect each other...kalau jumpa tu say hello
walaupun tak kenal kan....
kagum tengok pembangunan diaorang...
kat atas tu Queenborough Bridge
sunrise 

fefeeling che ta sekejap ahahahaha

blossom

love this

white window

antara gambar-gambar feveret yang saya suka ambil bila travel..
segar mata memandang

bunga kat sana memang segar-segar belaka...geram nengok...

makanan halal pun senang dapat sebab banyak food truck halal
kat sana ada kebab dan nasi beriyani yang dijual oleh pak arab
so foodtruck memang banyak yang halal, korang kena tengok ada tulis halal ke tak
berupa inilah food truck yang ada kat sana..memang mudah korang nak jumpa pon
so kalau ada tulis Halal Food ni bolehlah makan
kalau tak de tu janganlah makan yerk
kat NY nak cari barang halal or groceries leh gi ke China Town
kat sini kicap dari Malaysia pon ada...memang senang nak jumpalah
so, ramai orang-orang Asia kat situ, nak jumpa orang Malaysia pun ada kot
sesampai jer kami ke NY, terus driver bawa ke China Town ni
gi shopping barang dapur untuk masak...
kebetulan hotel memang boleh masak...so jimat lagi masak sendiri
itulah fungsi saya bila ikut En Suami gi obersea...jadi tukang masak
nanti saya cuba cari gambar kat China Town okeh
so korang leh nampak lebih jelas keadaan kat situ
kalau dari Manhattan tu agak jauh gak lah nak ke China Town
saya tak sempat nak snap gambar masa tu...
sebab macam mood terkejut-terkejut lagi kan
sesampai jer kat airport kena tahan lama


aduhaiiii memang pengalaman betul lah masa tu
cuak pun ada...tak pasal-pasal jerk takleh masuk NY kang
ehehehhe ada ker saya cerita kenapa yerk dalam entry sebelum ni?
kalau dah ada tu anggap saya ulang cerita jerlah yer

KENAPA KENA TAHAN KAT AIRPORT?
sesampai kat Imigresen tu semua okey jer
so diaorang memang strict sikit dengan orang luar
especially muslim...sorry saya katakan kat sini
peringatan untuk uols nak ke sana yerk...
so pas letak jari kat screen then kena amik gambar terus
itu prosedur biasa lah kan...
then proses saya semua okey jer..antara soalan yang ditanya saya
1. Apa tujuan datang ke NY?
   Saya jawab untuk menemani suami..

2. Suami buat apa kat sini?
   Meeting dengan blaa blaa blaaa

3. Berapa lama kat sini?
   10 days

done my part and saya pass!
sekali tunggu cik abe lama sangat...tengok dia kena ikut pi masuk bilik lain
hah,,,sudahhhh!!! apa plak ni
dia kena lebih details maybe sebab Visa dia Type A..saya Type B
so US Visa ada banyak jenis yer kengkawan
then tunggu lebih kurang 20 minit, dia bawa passport masuk macam bilik
saya tengok dalam bilik tu penuh komputer
saya tanya suami kenapa..dia pun tak tahu kenapa
tapi passport suami memang penuh cop sana sinilah
dah memang kerja dia keluar untuk mesyuarat rasmi
then, pas 20 minit menunggu tu, kami lepas lah tanpa tahu kenapa
okeh..lepas satu part

part kedua nak kena scan plak semua bagasi
beratur la punya panjang sebab pemeriksaan lama gak untuk bagasi
sekali tetiba, ada seekor anjing datang berdekatan saya
anjing tu bersama polis...teruss polis tu tengok borang declaration kami
then minta kami ke lorong pemeriksaan lain plak
mak aiiii....kali ni memang cuak abis
rasanya tak de bawa apa sangat...biasalah makanan segera jer
tapi memang kawan suami ada kirim belikan daun kunyit
kami bawa 80 helai daun kunyit masa tu
depan-depan kami polis tu buka beg kami dan keluarkan barang2 untuk diperiksa
sekali dia jumpa bungkusan daun kunyit tu
terus dia buka dan hidu daun kunyit tu...ahahahha
okay, daun kunyit lah punca sebenarnyaaa
dia buang daun kunyit tu...ok done...terus periksa semua bagasi
then baru lah lepas....ok...
memang teruk sikit pemeriksaan diaorang...
pandang kita pun dengan penuh persoalan
especially kita bertudung kan..memacam yang di suspicious 
so itulah sebab kenapa kena tahan kat airport...

kalau kat NY ni ada gak restoran Malaysia
so, leh lah makan kat sana...tapi sedikit jauh dari hotel kami
so dapatlah kami pergi masa last day sebelum balik Malaysia
nama kedai tu Rasa, so makanan melayu ada kat situ
harga tu, korang makan jer jangan convert tau ahahaha
kang tak tertelan pulak

inilah restoran tu...kat street mana tu saya lupa..tapi senang jer korang nak pi sebab internet kan ada

keadan dalam restoran tu...sempat sembang dengan pekerjanya...owner katanya orang Malaysia dari Penang
pekerja pun boleh berbahasa melayu sebab kebanyakkannya student dari Malaysia dan Indonesia bekerja part time di sit

Central Park, New York

Monday, April 25, 2016

Hari ni nak cite sikit pasal Central Park kat New York
orang kata tempat ni mcm port nak lepak-lepak
dan kalau bernasib baik ada pengambaran filem 
lokasi ni memang femes among them
tapi pada saya mungkin mcm oklah
lebih kurang taman botani kat Malaysia ni
mungkin tarikan dia lebih sebab subur menghijau
ramai lah mat saleh lepak dan berpiknik bawah pokok redup
dan ada yang berjogging dan berjalan kaki keliling taman
besar gak taman ni tapi saya tak habis pusing pun sebab penat
so just lepak bawah pokok jer tengok gelagat orang
tapi dalam nak cari port lepak tu tengok gak
kot-kot ada bom atom kat rumput tu tauu...awas
lokasi central park ni memang kat area bandar New York ni
saya haritu pi naik subway dengan kawan
kebetulan seorang isteri diplomat tu free
so leh lah ajak dia lepak-lepak
minum coffee dan makan kebab bawah pokok sambil bergosip
memang sedap bila ditiup angin sepoi-sepoi bahasa
korang tengok, diaorang memang suka dok berjemur gini, tapi kat sana takdelah terik macam tempat kita, suhu dalam 25-27c macam tu..so macam redup-redup gaklah...sesuai nak piknik atau lepak-lepak sambil bergosip ehehehe

agak-agak kaki dah sakit, leh ronda Central Park naik kuda...
lupa berapa dollar sebab saya tumpang ambil gambar kat sini jer ehehehe

happeningkan diaorang...chill jer melepas kat situ

sis tina ni lah yang bawa saya jejalan...dia gak pandai masak
seronok datang rumah dia...layanan dan makanan very tip top okeh...thanks sis

jemah sempat posing-posing kat Manhattan, NY ni...dikelilingi bangunan mencakar langit
iyerlah kan bandaraya Metropolitan dunia....kota fesyen plak tu...
semua brand ada kat sana..yang tak pernah dengar pun ada
 pastu saya pi TJ Maxx
apa tu TJ Maxx, kat sini barang branded murah tau
tapi tak banyaklah...selected item
so bergantung kepada nasib koranglah...
kalau rajin mencari tu, dapatlah size kasut coach ke, hbag MK ke
saya lebih tertarik dengan barang rumah
seperti comforter dan bedsheet....murah dan cantik-cantik
but very limited lah nak bawa balik sebab space dalam beg tak banyak
so cuci mata sudaahhh...
tapi kalau uols berkesempatan ke New York jangan lupa cari tempat ni tau
lokasi dia kalau tak silap saya berdekatan dengan Queenborough Bridge
nak jalan kaki pun boleh cuma jgn berani-berani nak pakai high heel
memang berkaki ayam lah korang nanti
penat okeh...tapi baguslah dapat burn your calories ehehehehe
haa..inilah TJ Maxx yang saya ceritakan tu...harga memang berbaloi-baloii

mama sakit...

Friday, April 22, 2016

beberapa hari ni hati rasa gusar sangat
bila mama tak sihat, rasa risau tu memang ada
iyerlah kan orang tua, memacam penyakit ada
tapi alhamdulillah tak de penyakit kronik
mama kena tahan wad sebab suspect food poisoning
agaknya ada makanan yang dia makan telah dicemari
memang mama ada mesej beritahu yang di tak sihat
ingatkan tak sihat bebiasa jer
then, ada gak call tanya khabar
memang suara mama lemah jer dan tak de mood nak cakap sangat
dia pi klinik untuk amik ubat, doktor bagi injection
ingatkan bertambah okay, tapi tengok macam teruk
esoknya bawa klinik kerajaan berdekatan terus kena refer
ke Hospital Muar sebab badan da terlalu lemah
masa tu sepupu aku yang call sebab mama da tak larat nak bercakap
saya kat opis ketika itu tak dapat nak tahan perasaan
nampak macam mama teruk ni...
beritahu suami dan kami gerak tengahari tu ke Muar
nasiblah perjalanan lancar dan lebih kurang 2 jam da sampai
melihat mama terbaring dikatil hospital tu memang sayu rasa hati
selalu nampak dia cergas jer...happy jer tapi kali ni tak bermaya
macam ni agaknya perasaan kita sebagai anak kalau ibu sakit kan?
hati jadi sayu tak semena-mena...
tubuh yang semakin uzur inilah yang jaga aku masa aku sakit
sekarang masa dia pula..aku perlu jaga dia
teringat macam mana mama kalau anak-anak dia sakit
walaupun kami berjauhan tapi sentiasa dia akan telefon untuk tanya khabar
risau dia bila tahu anak cucu sakit
mesti tak lama tu dia akan datang jenguk
tapi aku kekadang lupaa...lupa kerana terlalu sibuk dengan kerjaya
lupa pikir hati ibu bapa kita...
kita tak sedar, apa yang kita ada hari ini adalah berkat dari doa mereka
malam tu aku teman mama kat hospital
aku sempat jaga dia semalam di hospital
lihat wajahnya ketika tidur pun hati jadi sayu
memang tak tunjuk depan dia tapi dalam hati tu 
memang sayu habis....sedih tak tentu pasal
risau sampai tak nak lelap mata malam tu
bila bangun esok tengok mama dah berselera nak makan
mungkin badan dia lemah sebab byk muntah dan cherry berry
so aku sempat suapkan  makanan supaya lebih bertenaga
selepas pemeriksaan doktor, doktor beritahu kalau tak demam boleh balik
gembira hati aku dengar
tapi sayang, aku tak sempat nak tunggu sampai mama keluar hospital
sebab perlu balik kerana suami punyai tugas yang urgent dan kebetulan dia pun tak sihat
so tak de sapa nak drive kan untuk dia...berat hati aku terpaksa tinggalkan mama
alhamdulillah, jam 6 petang mama boleh keluar hospital
sekarang mama tengah berehat dan selera masih belum berapa lagi
moga mama cepat baik dan ceria kembali...
anakmu ini sangat risau dan sedih kalau mama sakit
Ya Allah, sembuhkanlah mamaku...ameen

cinta monyet

korang pernah ker rasa cinta monyet?
hurmm..mesti pernah kan...tapi kenapa monyet?
tak beruk ker..tapir kee....monyet jugak dapat nama kan?
bila da besar panjang ni
rasa macam kelakor bila terkenang kembali kenangan dedulu
ahahahahah giler aaah...
iols pestimeee dapat kad raya dr lelaki pada darjah tiga..(gatal)
masa tu umur 9 tahun..ahahaha
time tu cinta pun tak tahu aper
kad raya dipos oleh posmen tak bergaji
tapi iols masih ingat lagi
isi kandungan dalam kad raya tu
"saya sangat cintakan awak"
perggh...mengeletar kaki lutut okeh
gile kooo tak mengeletar....
pastu pikir nak sorokkan kat mana
kena plak dapat kad raya yang bunyi-bunyi
hebat weey, zaman 90an dapat kad raya bunyi-bunyi
mahal masa tu, aku tak tahu laa dia kumpul duit upah pose la kot
aku cabut bunyi-bunyi tu supaya tak kantoi dengan mak aku
then aku sorok bawah tilam..kelasss kann?
dulu masa kecik, akal tak panjang sangat
masa tu da kira tempat paling selamatlah kot
dia tak tahu yang seminggu sekali mak aku salin alas tilam
wakakakakka.....akhirnya kantoiii jugak
kena rotan okeh, sebab kekecik dah merenyam
tapi bukan kehendak ku,...wahhhm tetiba feelin hot

pastu, dapat plak hadiah
tapi special nya hadiah sabun lux
siap berukir lagi nama dia dengan nama aku
kelasss kann?...gile kreatif
ahahaha speechless mak..gulp
macam biasalah kena sembunyi kan lagi sabun tu
gile ko nak pakai sabun tu..sayang okeh
iols letak dalam almari baju..semerbak mewangi
bile balik sekolah tengok..auwwww....geliiii
pastu, pas seminggu tengok2 sabun lux tu mak aku guna
buat sabun mandi...abis luluh ati mak nakk....
ahahaha nak marah kang...sajer cari pasal
so mak redoo jer laaaa,
bebudak sekarang tak main daa sabun lux bagai
lagi canggih manggih present...
abis laa teddy bear mak pak dia bercinta dia balut bagi kat kekasih
licin pasu-pasu or mug2 dalam almari dibungkus buat hadiah
bezanya budak sekarang ngan dulu-dulu kan..
ahahahahahh ini lom lagi ngan hari koperasi atau hari guru
memasing kekonon bajet ada secret admirer....ahahhaa
malu laa kalau ko sorang tak dapat hadiah epal sampul ngan gegula
so bayar la RM0.50sen dan hantar pada diri sendiri
sendu sangat kan....ahahahahha
kenangan oh kenangan...pahit pun jadi manis bila kenang balik
mungkin pengalaman kita tak sama
tapi apa pun kenangan tetap kita kenang sampai akhir hayat kita
mana yang baik dijadikan teladan
yang buruk tu kita jadikan pelajaran
enjoy your life kay!

Woodbury Common Premium Outlet, New York

kalau ke New York, Jangan lupa tau pergi Woodbury Common Premium Outlet
tempat ni memang heaven shopping
kat sini leh beli barang branded dengan harga yang berbaloi murah
macam mana nak ke sini?
kalau ada kereta leh la driving
kalau tak salah saya naik tren pon boleh
tapi saya memilih untuk menggunakan bas ke sana
tambang ke sana lebih kurang US40 for two ways
korang bayangkan macam naik bas pelancong macam tulah
so ada 'meeting point' yang ditetapkan
so boleh cari yang berdekatan dengan hotel
selain tu gak, service ni boleh didapati dihotel juga
so diaorang akan call agensi tersebut untuk bookingkan
biasanya ada dua or tiga trips sahaja sebelah pagi
then, petang takde rasanya sebab petang bas akan ambil orang balik
seharian suntuk memang korang akan tahan kalau dok sana
besar giler tempat ini...macam-macam ada kat sana dan murah!
jangan plak korang convert duit malaysia kat sana
memang tak membeli lah gamaknya
tapi even korang convert pun, still in reasonable price

perjalanan nak ke Woodbury dari Manhattan lebih kurang sejam
kat sana mana leh laju...kena ikut had laju yang ditetapkan
Woodbury ni jauh sikit dari Manhattan...
tapi perjalanan korang tak bosan pun sebab pemandangan cantik
iyerlah time nilah nak tengok tempat orang kan..
bila sampai kat sana, memacam orang korang leh jumpa
kebetulan masa tu ada gakla jumpa orang Malaysia
ehehhee leh kenal kalau orang Malaysia or Indonesia
sebab lebih kurang sepesen jerkan...


haa tu dia woodbury common...gambar ni saya ambil dari dalam bas jer..
ehehehe so nampaklah jugak signboard tu kan..
Woodbury ni antara Premium Outlet yang terbesar di dunia..
.wajib pergi kalau korang berpeluang sampai ke New York yer


disebabkan tak mampu bawa jurukamera peribadi so hasilnya selfie ajer laa

hasil tangkapan yang mengena masa tuh...
teruskan pencarian walaupun tudung da senget benget eheheh
masa kami kat sana tengah Summer...so lebih kurang rasa mcm kat Malaysia jer

Butik lelaki dan perempuan termasuk kanak-kanak memang banyak kat sana
bukan pakaian sahaja tapi barangan rumah juga ada kat sana
branded items dan harga yang sangat berbaloii

oleh kerana payah nak dapat tempat makanan halal..
memang kena standby buah-buahan dalam beg untuk bekalan
so bila penat, kena isi perut dengan buah dan air senang jer nak cari
so kalau travel tu memang penuh dengan bekalan makanan sahaja ehhehe
sebab bila balik, beg makanan dah kosong leh digantikan dengan barang shopping, bijak tak??

mengeletiskan tengok semua butik-butik ni
kebetulan masa saya sampai tu tengah ada minor renovation
so ruangan pejalan kaki tu banyak tutup
butik-butik dia lebih kurang macam JPO tapi ni gaban besooo

in action...misi pencarian belum lagi tamat ehehehe

ada lagi yang mengena eheehehe
kita cari sampai penat dan tak larat
petang jugak kami balik masa tu
memang habis semua tempat kami pusing
walaupun tak membeli tapi cuci mata ehehehe
cuma nak cakap kat sini, takleh nak lawan shopping kat Hawaii
Waikele Premium Outlet memang lagi terbaek harga dia

itu jer perkongsian saya untuk kali ni
pasni kalau saya rajin, saya update plak pasal Central Park, NY
sempat gak melepak dengan geng kat sana
dengar kata tempat ni femes...betul ke femes??
tunggu okey!
Salam Jumaat dan Assalamualaikum


Resepi : Asam Pedas Thorbaek

Thursday, April 21, 2016

Uols semua suka ke makan asam pedas
memacam version asam pedas kalau kat Malaysia ni
kat Melaka bahan-bahan dia lain..kalau Johor plak lain
so saya percaya memasing ada resepi turun temurun sendiri kan
so hari ni saya nak share resepi Asam Pedas Johor
bahan-bahan yang digunakan amatlah mudah didapati
senang jer nak buat kalau ada bahan-bahannya
bagi kaum wanita yang bekerja pon boleh masak
iyerlah, kekadang sampai rumah pun dah lewat kan
nak masak untuk suami lagi, urus anak-anak lagi
soo, resepi yang saya cuba sharekan ni memang mudah sangat
tak caya cer buat...ehehehhe

ASAM PEDAS JOHOR

Bahan-bahan:

6 kelar Ikan parang (boleh digantikan dengan Daging atau Ayam)
4 biji  Bawang Merah
3 biji  Bawang Putih
1 ruas Halia
1 ruas Kunyit
1 1/2 senduk lada yang telah dikisar
Daun Kesom
Asam Keping
Sedikit Air
Sedikit minyak
Garam

Cara memasak:

1. Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan lada kering sehingga lumat.  Bahan-bahan kat atas saya buat untuk masakan Asam Pedas Ikan Parang sebanyak 6 kelar.  Kalau puan-puan nak masak lebih, kena lebihkan bahan-bahan yang lain ya.

2.  Tuangkan sedikit minyak dalam kuali yang dipanaskan.  Masukkan bahan-bahan yang dikisar tersebut untuk ditumis sehingga naik bau dan garingkan bahan tumisan tersebut.  Masukkan ikan/daging/ayam untuk digaulkan sebati dengan bahan tumisan agar rasa bahan tersebut dapat sebati dan mesra.

3. Tuangkan sedikit demi sedikit air untuk menghasilkan kuah.  Bagi mereka yang suka pekat, air jangan masuk banyak sangat.  Bagi yang suka cair, so masukkan air ikut suka anda.  Tapi masa saya masak ni, saya tuangkan sehingga sama rata dengan ikan sahaja.

4.  Selepas itu, masukkan daun kesum.  Bagi yang suka lebih, masukkan lebih, kalau tak suka sangat masukkan sedikit sebagai naik bau dan rasa sahaja.  Tunggu sehingga mengelegak kuali anda.  Dalam tunggu kuah mengelegak tu, letakkan sedikit garam dan masukkan asam keping.

5. Selepas kuah mengelegak dan ikan masak, puan-puan boleh rasa kuah tersebut. Kalau dah cukup kesemua rasa, bolehlah matikan api dan hidangkan untuk dimakan.  Masa diambil untuk memasak lebih kurang 20 minit bagi bahan-bahan seperti di atas.

Selamat Mencuba

Times Square, New York City

Friday, April 15, 2016

trip ke NY ni memang tak sah kalau tak gi Times Square
tempat ape ni kan? sebelum gi aku ingat mcm pavillion tu
rupanya Times Square tu memang tempat happening
sekarang ni tengah ada construction sikit so serabut sikit
tempat ni happening abiss..memang terang benderang dengan cahaya lampu
kalau korang tengok citer spiderman
banyak lah lokasi-lokasinya sekitar New York
Times Square ni akan lebih happening bila waktu malam
ramai orang gilee..tak kirelah tua ke muda
semua dok melepak kat sini, siap ada stage utk korang duduk tengok orang
papan iklan diaorang sebeso alam....
sakit kepala nak tengok tinggi mencakar langit
kat sana lebih mudah kalau jalan kaki
tapi jangan risau...subway diaorang pun ada
so, kalau rajin jalan kaki tapi bila da penat naiklah subway
subway diaorang pun very praktikal laa
mudah nak paham map dia...jgn risauu
sepanjang jalan kat Times Square tu penuh butik
memacam ada jual kat sana...memang crowded
kalau korang rajin nak bersesak-sesak tu memang oklah
bagi saya yang tak berapa nak selesa bersesak-sesak ni
memang bukan tempat untuk saya melepak lah
tapi alang-alang dah sampai mestilah nak merasainya juga kan
so malam tu riki-riki tempat shopping dulu
kalau branded butik ni memang melambak kat street diaorang
NY memang kota fesyen lah..itu saya tak nafikan
kat sana baru nak mula summer...
so kalau jam 5 pagi tu da macam jam 7 pagi kat Malaysia
dan malam pulak lambat gelap
so merasalah diaorang berpuasa 16 jam sehari
bertabahlahhhh yer...
apa pun memang seronok bila berjalan kat sana
sebab korang tak nampak pokok...
akan nampak bangunan kiri kanan jalan
pastu kalau kat sana, jalan kaki lagi cepat
kebanyakkan mereka jalan kaki jerk
so, confirm hari pertama tu korang akan sakit kakii
nak naik tren pun boleh...tapi disebabkan aku tak arif lagi so berjalan je dulu

This is the view from my hotel..we decided to stay at Affinia 50, Manhattan...kat 50th St. Hotel kat sana mahal especially kalau kat Manhattan.  Range harga hotel kami hari tu dalam RM1400.00 semalam.  Tak de pilihan sebab memang itu antara hotel yang murah jer sebenarnya kat sana...

crowded kat Times Square memang setiap masa...happening tempat orang lepak kat sini...tengok lampu dan bangunan mencakar langit kot...tapi sesak napas okeh

ha tulah...Times Square...tempat tumpuan orang seluruh dunia

terang benderang dengan cahaya lampu. 

View from flight...


here we are!!!...impian saya tercapai dengan menjejakkan kaki kat New York...thanks En Suami...love you

Kat sini banyak kerusi macam ni untuk uols duduk dan melepak...so boleh beli kebab or coffee kat tepi tu then sembang kat Times Square ni...sesapa nak shopping pun boleh sebab bersepah butik kat tepi tu gak...sambil menyelam minum ayak la katakan

along the street....

kalau korang minat spiderman, korang mesti kenal bangunan ni..ehehehe

nanti kita sambung cerita lagi okeh...
doakan saya rajin update blog pas ni ekekek
salam jumaat korang..
assalamualaikum semua

Port cari lampu murah!

Thursday, April 14, 2016

bila datang mood nak update blog
kemain sehari sampai 2 entry iols tepek
kali ni entry iols nak sharing sikit kat uols semua
sekarang ni iols tengah sibuk untuk masuk umah sendiri
alhamdulillah...berjaya gak miliki rumah walaupun
bukanlah rumah banglo besooo..cukupla untuk kami berteduh
syukur sangat-sangat

so sekarang ni sedang dalam renovation sikit
nak install kitchen cabinet dan segala macam mende laah
so, tak lupa juga untuk lampu dan kipas
buat kengkawan yang nak cari lampu dan kipas untuk rumah
tak kiralah rumah baru ke lama ke...
korang leh ke Houses Lighting kat Puchong
kat sini barang sangat berbaloi-baloi murahnya
ada yang datang dari luar KL pun ada yer...
mereka sanggup datang sebab harga yang ditawarkan murah
tapi jangan datang hari Isnin...Isnin diaorang tutup
dan kalau korang tak nak bersesak-sesak ramai orang
korang elakkan datang sabtu dan ahad tau
kalau tak memang berlanggar bahu dibuatnya
landmark kalau korang nak cari tempat ni
korang carilah Ipoh Station Kopitiam
tak pun, kalau korang perasan ada kedai furniture besar kat tepi jalan
selepas keluar tol LDP dari Putrajaya...so kedai tu dalam 100 meter kat depan tu
senang sangat....iols rasa Waze pun ada kot nama kedai ni
memang berbaloi sangat uolss...

inilah kedainya...so korang leh lah cari location dia yerk..




aku pun tak tahu apa motif nak letak gambar ni..tapi memacam ada kat sini...kipas, lampu, pili air, water pump, water heater..banyak beno, senang korang gi tengok sendirilah yerk

antara lampu-lampu yang aku sempat snap kat sana..sakit tengkok mendongak

pili air pun ada...peralatan dalam toilet leh dikatakan lengkap ada kat sini


lampu chandelier pun ada...harga pun sangat berpatutan uolss...



So inilah info yang iols nak share dengan uols
memang ramai sangat orang...
kedai ni beroperasi sehingga jam 8 malam
tapi Sabtu Ahad diaorang akan tutup awal okeh...
Isnin adalah cuti bagi diaorang...
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS